3 vrhunske zdrave slastice: Raw cheesecake od malina, čokoladni fudge brownie i crumble od borovnica

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pred vama su 3 vrhunske zdrave slastice: Raw cheesecake od malina, čokoladni fudge brownie s bademima i crumble od borovnica i banane. Isprobajte sva tri, jedan po jedan i oduševite se! Još jednom dokazujemo da su zdrave slastice ukusne i jednostavne za pripremu!

Raw cheesecake od malina

Čitajući naslov, vjerojatno biste očekivali da se u ovom desertu kao jedan od sastojaka nalazi (posni) sir. Ali ovoga puta nije tako!

Radi se naime od raw, veganskom “cheesecakeu”, sve poznatijem tipu zdravog deserta. Zašto onda riječ “cheesecake” u nazivu, a u kremu idu indijski oraščići? Upravo jer su namočeni i izblendani indijski oraščići daju jednu prekrasnu, bogatu i finu kremu koja okusom malo podsjeća na cheesecake.

Hoćete iskreno? Nama su ove kocke još i bolje od cheesecakea, uzimajući u obzir da su zdrave, nemaju dodanih šećera i pretežno se sastoje od orašastog voća punog zdravih masnoća. Uz to u završnom sloju sadrže i maline koje su nam omiljeno voće. Ne može bolje od ovoga!

Ili možda može, ako vam naglasimo da ovaj desert možete držati i u zamrzivaču te na taj način dobivate savršeno osvježenje za vruće ljetne dane - sladoledni cheesecake od malina.

Pogledajte video:

Sastojci (za kalup 20x10 cm):

  • Podloga:
  • 130 g dmBio badema
  • 14 dmBio datulja, namočenih sat vremena u vodi i ocijeđenih
  • 3 žlice vode ili tekućine od namakanja datulja
  • 20 g dmBio čipsa od kokosa
  • Krema:
  • 250 g dmBio indijskih oraščića, prethodno namočenih 6 sati)
  • 110 g dmBio javorovog sirupa
  • 35 g dmBio ulja kokosa
  • 1 žličica dmBio mljevene bourbon vanilije
  • 140 g malina + ekstra za dekoraciju

Priprema:

  1. Sve sastojke za bazu (bademe, ocijeđene datulje, čips kokosa i tekućinu) fino usitniti u jačem kuhinjskom blenderu da se povežu u kompaktnu smjesu. Pritisnuti u dno silikonskog kalupa veličine 20x10 cm. Staviti u hladnjak dok se priprema krema.
  2. Ocijeđene indijske oraščiće (koji su prethodno bili namočeni preko noći), javorov sirup, ulje kokosa i mljevenu bourbon vaniliju također izblendajte u (opranom) blenderu, toliko dugo dok ne nastane gusta i glatka krema bez grudica.
  3. Pola ove smjese stavite na pripremljenu podlogu i poravnajte. Stavite u zamrzivač na 15-20 mintua.
  4. U blender tj. preostalu smjesu u njemu, dodajte maline i ponovno sve izblendajte dok se maline ne usitne. Stavite preko bijele smjese u kalupu, poravnajte, te stavite u zamrzivač preko noći.
  5. Sljedeći dan, barem dva sata prije posluživanja, kolač pažljivo izvrnite iz kalupa. Nakon što je odstajao u hladnjak i postigao malo mekaniju teksturu, režite ga na ploške te dekorirajte po želji. Nadalje ga držite u hladnjaku i konzumirajte u roku dva dana.

cheesecake

Čokoladni fudge brownie s bademima

Bezglutenski, proteinski, bez dodanih šećera i bez nezdravih masnoća - i još k tome čokoladni! Ovi brownieji specifične teksture ne samo da će oduševiti svojim zanimljivim okusom, nego i činjenicom da je njihova glazura rađena od, ni manje ni više nego - avokada i kakaa. Ultra zdravo i jako fino - baš kako mi to volimo.

Pogledajte video:

Sastojci:

Za brownie:

  • 55 g dmBio bademovog brašna
  • 40 g whey proteina od čokolade
  • 4 žlice dmBio paste  od smeđeg badema
  • 4 bjelanjka
  • 14 dmBio datulja, namočenih sat vremena i ocijeđenih
  • 4 žlice dmBio ulja kokosa
  • dmBio napitak od badema, ukoliko je potrebno
  • 40 g badema, sjeckanih

Za čokoladnu fudge glazuru:

  • 2 zrela avokada
  • 1 žlica kakaa
  • 3 žlice dmBio meda od bagrema
  • Još malo sjeckanih badema, za dekoraciju

Priprema:

  1. Datulje koje ste namočili sat vremena i ocijedili te bjelanjke stavite u blender i dobro izblendajte u jednoličnu smjesu bez komadića.
  2. Prebacite u zdjelu i dodajte sve preostale sastojke za brownie, osim sjeckanih badema. S Sve zajedno dobro izmiješati pjenjačom ili izmiksati mikserom u gustu smjesu. Ako je smjesa baš jako pregusta, dodati malo bademovog napitka po potrebi. Trebate dobiti prilično gustu i ljepljivu smjesu.
  3. Na kraju špatulom umiješajte grublje sjeckane bademe.
  4. Smjesu izlijte u silikonski kalup za pečenje veličine 20x15 cm, pa pecite na 175°C oko 10-15 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
  5. Za čokoladnu fudge “glazuru”, u blenderu izblendajte narezano meso zrelog avokada, kakao i med - dok ne postane kremasto. Premažite preko ohlađenog brownieja oblikujući valove po želji, te ohladite par sati u hladnjaku, prije nego ćete rezati na kocke.
  6. Narezani kolač po želji posuti s još malo sjeckanih badema.

fudge

Crumble od borovnica i banane

Crumble ili drobljenac sve je popularniji desertić koji se jednostavno priprema, a može se raditi od raznolikih kombinacija voća. Jede se topao, najčešće poslužen s hladnim sladoledom. U našoj zdravijoj verziji možda nema sladoleda, ali je zato grčki jogurt u kombinaciji s toplim i sočnim borovnicama pun pogodak.

Pogledajte video:

Sastojci:

  • 450 g borovnica
  • 60 g dmBio javorovog sirupa
  • 1 žličica dmBio soka limuna
  • 1 žlica dmBio pudinga od vanilije
  • 1 srednja, zrela banana
  • 300 g dmBio krupnih zobenih pahuljica
  • 30 g sjeckanih badema
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice dmBio mljevene bourbon vanilije
  • 40 g dmBio ulja kokosa
  • Grčki jogurt i ekstra borovnice za dekoraciju

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješati borovnice, 2 žlice javorovog sirupa (odvojeno od ukupne količine), sok limuna i prah za puding od vanilije. Dobro povezati tj. pomiješati, a zatim prebaciti u vatrostalne kalupe za pečenje (možete koristiti oko manje kalupiće ili jedan veći).
  2. Izdrobite bananu u kremasti pire, uklanjajući grudice (možete ovo napraviti i u blenderu). U bananu dodajte zobene pahuljice, sjeckane bademe, cimet, mljevenu vaniliju, preostali javorov sirup i tekuće kokosovo ulje. Sve izmiješati da se dobro poveže, a zatim  rasporedite smjesu preko borovnica.
  3. Pecite u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta (pokrijte površinu aluminijskom folijom zadnjih 10-tak minuta, ukoliko vidite da je površina počela previše tamniti). Borovnice bi trebale lagano “krčkati”, a crumble odozgo biti zlaćan.
  4. Ohladiti 10-ak minuta, te poslužiti toplo s grčkim jogurtom i malo borovnica.

crumble

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 23.07.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!