4 fitness recepta sa zobenim brašnom

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Poznata je nutritivna vrijednost zobi kao kompleksnog ugljikohidrata kojeg mnogi sportaši biraju kao izvor energije. Uz zobene pahuljice i mekinje, u kuhinjama mnogih koji paze na kvalitetan unos namirnica naći ćemo i zobeno brašno.

Također, zobeno brašno snižava kolesterol i krvni tlak te smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Bogato je magnezijem, selenom, cinkom i vitaminom E te pozitivno utječe na probavu.

Osim kao zamjena za obično, pšenično brašno, zobeno se koristi i kod pripreme popečaka i različitih polpeta, za zgušnjavanje.

Zobeno brašno se dobiva mljevenjem zobenih pahuljica, a ima sličan okus kao pšenično brašno, no malo je slađe. To treba imati na umu kod izrade slastica jer im onda treba dodati manje sladila.

Predlažemo vam 4 recepta koji u sebi sadrže zobeno brašno, a rezultat su zdravi obroci koji će podržati vaš fitness način života

Zobeni kolačići s bademima

Sastojci:

  • 150 g badema
  • 100 g zobenog brašna
  • 1/2 šalice meda
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Na protvan istresite bademe i pustite da se malo zapeku i dobiju zlatno-smeđu boju. Kad su bademi gotovi, ohladite ih pa prebacite u blender i izblendajte do gotovo brašnaste teksture. Istresite bademe u posudu, dodajte zobeno brašno, med i ekstrakt vanilije pa među dlanovima oblikujte kolačiće.

Pećnicu pojačajte na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. Na papir posložite kolačiće. Pecite desetak minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi. Izvadite nježno iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Zobeni keksići s brusnicama i pistacijama

Sastojci:

  • 150 g zobenih pahuljica
  • 50 g zobenog brašna
  • 50 g badema
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/3 čajne žličice soli
  • 3 žlice pistacija
  • 50 g sušenih brusnica
  • 2 banane
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2 žličice meda
  • 5 žlica vode

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Lan izmiksajte u mlincu za kavu. U posudi izmiješajte bananu, maslac od kikirikija, kokosovo ulje, med i vodu te miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

U drugu, veću posudu stavite zobene pahuljice, zobeno brašno, lanene sjemenke, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te sve dobro promiješajte. Dodajte vlažne sastojke pa sve dobro promiješajte dok se smjese ne sljube. Dodajte usitnjene pistacije i brusnice i nježno promiješajte. Žlicom vadite smjesu i stavljajte kolačiće na papir za pečenje. Pecite 15-ak minuta, dok kolačići ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Zobene energetske pločice s kokosom i čokoladom

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 25 g kokosovih mrvica
  • 25 g zobenog brašna
  • 40 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 40 g kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Postupak:

Čokoladu nakidajte ili narežite na što sitnije komadiće. U posudi promiješajte sve sastojke. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. Smjesu istresite, poravnajte po vrhu pa pecite 10-ak minuta.

Izvadite iz pećnice pa smjesu nježni stisnite da se pločice "stisnu". Pustite da se ohladi, pa narežite na pločice željene veličine. Držite u hladnjaku.

Palačinke sa zobenim brašnom

Sastojci:

  • 3 banane
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 čajna žličica meda
  • 2 jaja
  • 100 g zobenog brašna
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice cimeta

Postupak:

U posudu stavite banane, kokosovo ulje, limunov sok i stisnite vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaja i izmiješajte sve zajedno.

U drugoj posudi pomiješajte zobeno brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte vlažnu smjesu i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, dok ne dobijete smjesu gustoće kao za klasične palačinke. Pecite kao obične palačinke. Nadjenite namazom od aronije ili maslacem od kikirikija ili badema.

Objavljeno 07.08.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!