Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Jeste li čuli za kokosovo brašno? Dakle, ne kokosove mrvice koje se mogu kupiti u svakoj trgovini, već baš kokosovo brašno? U mnogim receptima koji slijede nutritivno poželjne načine pripreme i odabira namirnica, kokosovo brašno dobiva svoje mjesto. No, kuhanje s kokosovim brašnom zahtijeva i male prilagodbe u kuhinji budući da se ono ne ponaša isto kao druge vrste brašna.
Kokosovo brašno je brašnasti proizvod dobiven od isušenog kokosovog mesa. To je prirodni bioproizvod dobiven u proizvodnji kokosovog mlijeka. Kada se kokosovo mlijeko dobiva tiješnjenjem kokosovog mesa, komadi kokosovog mesa ostaju neiskorišteni te se upravo njih, nakon proizvodnje kokosovog mlijeka, isušuje na niskim temperaturama te se dobiva nježan suhi prah koji je pogodan za korištenje u kulinarstvu.
Kokosovo brašno je posebno dobro prihvaćeno kod pobornika paleo načina prehrane te kod osoba osjetljivih na gluten, a ovo proteinima bogato brašno je izvrsna alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu u svim varijantama.
Prednosti korištenja kokosovog brašna
- Kokosovo brašno je bogato proteinima, vlaknima i masnoćama što ga čini jako dobrim za zadovoljenje gladi i duže održavanje sitosti.
- Kokosovo brašno je dobar izvor laurinske kiseline, zasićene masne kiseline koja podržava imunološki sustav i rad štitne žlijezde. Kao i druge zdrave masti, laurinska kiselina potiče i zdravlje kože.
- Kokosovo brašno je iznimno dobar izvor mangana koji pomaže u poboljšanju iskoristivosti mnogih nutrijenata, uključujući kolin i biotin koje nalazimo primjerice u jajima, vitamin C i tiamin. Mangan podržava zdravlje kostiju, funkcije živčanog sustava, rad štitne žlijezde te pomaže u održavanju poželjne razine šećera u krvi.
- Kokosovo brašno nije napravljeno od žitarica pa je pogodno svima koji zbog nekog razloga ne podnose žitarice. Ono je bez glutena.
Priprema hrane s kokosovim brašnom
Kad u receptu neko drugo brašno zamjenjujete kokosovim, imajte na umu da omjer nije 1:1 jer se radi o brašnima različite kvalitete.
Kokosovo brašno jako dobro upija vlažnost pa ga je jako malo potrebno u receptima u koje inače ide veća količina nekog drugog brašna. primjerice, u receptima u kojima se zamjenjuje obično brašno kokosovim, 1 šalicu običnog brašna zamjenjujete s 1/4 ili 1/3 šalice kokosovog brašna.
Također, morat ćete povećati broj jaja u receptu. Općenito, za svaku šalicu kokosovog brašna, trebate 6 jaja te 1 šalicu tekućine, poput mlijeka. Dakle, kod pripreme recepata s kokosovim brašnom, koristite već isprobane recepte, jer bi vas eksperimentiranje moglo koštati smjese.
Recepti s kokosovim brašnom
Čokoladne kuglice s kokosovim brašnom
Sastojci:
- 50 g kokosovog brašna
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1/4 čajne žličice praška za pecivo
- 3 jaja
- 40 g kokosovog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 60 g usitnjene čokolade sa što većim postotkom kakaa (min. 75%)
- malo soli
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U posudi promiješajte kokosovo brašno, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i komadiće čokolade. Miješajte dok ne dobijete čvrstu, jednoličnu smjesu.
Među dlanovima napravite kuglice i stavite ih na protvan na papir za pečenje. Pecite 12-14 minuta, odnosno dok kuglice ne počnu dobivati zlatnu boju.
Palačinke s kokosovim brašnom
Sastojci:
- 2 jaja
- 40 g kokosovog brašna
- 2 jako zrele banane
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlličica praška za pecivo
- mlijeko, po potrebi - dodavati jednu po jednu žlicu
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite kao obične palačinke.
Kruh bez žitarica s kokosovim i bademovim brašnom
Sastojci:
- 80 g kokosovog brašna
- 120 g bademovog brašna
- 140 g maslaca ili kokosovog ulja
- 8 jaja
- 1,5 žlica jabučnog octa
- 3/4 čajne žličice soli
- 1,5 čajna žličica praška za pecivo
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, ne više od toga jer će inače kruh izgorjeti. U manjoj posudi zagrijte maslac da se otopi. Dodajte mu jabučni ocat i dobro promiješajte.
U većoj posudi razbijte jaja i dobro ih umutite. Dodajte sol prašak za pecivo, bademovo brašno i mješavinu maslaca i osta pa sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte kokosovo brašno i sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako smjesa nije dovoljno čvrsta, dodajte još malo kokosovog brašna.
Smjesu stavite u kalup za kruh i pecite 50-60 minuta. Kad je kruh pečen, stavite da se hladi 20-ak minuta prije nego ga vadite iz kalupa. Držite ga u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici kako se ne bi isušio.
Kaša od kokosovog brašna i voća
Sastojci:
- 120 ml mlijeka
- 30 ml vode
- 3 žlice kokosovog brašna
- 2 žlice kokosovih mrvica
- 1/2 banane
- 1/2 jabuke
Priprema:
U manjem loncu zagrijte mlijeko, vodu, kokosovo brašno i kokosove mrvice i kuhajte 2-3 minute dok se ne napravi kaša željene gustoće. Dodajte smjesi vilicom u kašu stisnutu bananu pa dobro promiješajte. Skinite s ploče i ulijte u zdjelicu pa dodajte nasjeckanu jabuku, ili bilo koje drugo voće.
Objavljeno 19.11.2015.