Vježbaj kod kuće pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Topli božićni ugođaj: Heljdine zvjezdice s “džemom” od marelica

Image
Uz malo truda
5 osobe
30min

Božićni keksići na potpuno zdrav i fit način, bez bijelog brašna, šećera ili nezdravih masnoća - ove zvjezdice su prava bomba nutrijenata, budući da su glavni sastojci bezglutensko heljdino brašno, sirovi kakao, cejlonski cimet i kokosovo ulje.

Radi se o “klasičnim” božićnim keksićima s marmeladom, ali interpretiranima na naš način. Umjesto nezdravih džemova punih šećera, mi smo napravili jednostavan “džem” ili namaz od suhih marelica, koje smo namočili i izblendali u našem Vitamixu kako bismo dobili kašastu smjesu nalik džemu i - gotovo!

Zdravi klasik je začas na vašem božićnom stolu, bez grižnje savjesti i straha od debljanja.

Pogledajte video:

Sastojci (za 20-ak keksića):

Za zdravi “džem”:

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

  • 120 g suhih marelica
  • Voda za namakanje marelica

Za tijesto:

  • 100 g heljdinog brašna + još malo ekstra za valjanje tijesta
  • 110 g mljevenih badema
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žumanjak
  • 60 ml otopljenog i prohlađenog kokosovog ulja
  • 50 ml zobenog mlijeka
  • 3 žlice kokosovog sirupa

Za dekoraciju:

  • Malo otopljene tamne čokolade
  • Sitno sjeckani bademi

heljdini kolacici

Priprema:

  1. Za zdravi “džem” od marelice, prvo namočite suhe marelice u dovoljnoj količine mlake vode (toliko da ih tekućina potpuno prekrije). Ostavite ih da se namaču barem 2 sata, a zatim ocijedite višak tekućine. Izblendajte ih u jakom blenderu tako da se pretvore u kašu tj. džem. Po potrebi dolijte koju žlicu vode da bi se sve povezalo.
  2. Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: sitno mljevene bademe, heljdino brašno, cimet i kakao. Dobro izmiješajte pjenjačom da uklonite sve grudice i povežete smjesu.
  3. U drugoj zdjelici dobro izmiješajte žumanjak, otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje, zobeno mlijeko i kokosov sirup. Tu smjesu ulijte u suhe sastojke i dobro izmiješajte, te nastavite mijesiti koju minutu rukama da dobijete kompaktno tijesto.
  4. Na radnoj površini blago posutoj heljdinim brašnom, izvaljajte tijesto tanko, na debljinu oko 3 mm. Modlićem u obliku zvjezdice izrežite iz tijesta keksiće i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 175°C, oko 8-10 minuta (ovisno o jačini Vaše pećnice). Pustite ih da se malo ohlade pa ih stavite na kuhinjsku rešetku.
  5. Džem od marelice stavite u slastičarsku vrećicu ili žličicom nadijevajte polovicu pečenih keksića, te ih poklopite drugom polovicom. Zatim keksiće dekorirajte otopljenom čokoladom i sjeckanim bademima.

heljdini

Više božićnih recepata pročitajte ovdje: 

Objavljeno 22.12.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Popularni recepti

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija