Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Srdele su riba koje kod nas ima u izobilju i prava je šteta ovih mjeseci ne iskoristiti to bogatstvo i zdravlje iz našeg mora. Kila ove ribe koštati će vas negdje oko dvadeset kuna.
Srdele su dosta izdašne ribe, kako pripadaju plavoj ribi imaju možda jednu malu manu, a to je da su malo "teške" posebno u večernjim satima. Zato ih morate ublažiti nekom salatom, ona koja najviše paše je krumpir na salatu, ali i svaki drugi prilog dobro dođe.
Sastojci:
- 1 kg srdela
- 3 crvena luka
- 5 rajčica
- 3 češnja češnjaka
- dosta peršina
- malo kvasine (octa)
- malo bijelog vina
- sol, papar, kapare
- 1 šalica riže (od dva decilitra)
Priprema:
Srdele očistite, odrežite im glave i obrišite ih čistom krpom. Kad radim brujet srdele, ali i inćune, malo operem jer me strah da ne ostane dosta krvi što bi jelu dalo gorak okus.
Luk isjeckajte na polumjesece i stavite ga dinstati na maslinovo ulje. Kad se luk spari (to traje jedno pet minuta na laganoj vatri), dodajte sitno isjeckani češnjak i peršin, pa isjeckane rajčice (očistite kožicu tako da ih polijete vrućom pa hladnom vodom, kožica će odmah otići), promiješajte i dinstajte petnaestak minuta na laganoj vatri.
Na podlogu od luka i rajčice složite srdele, zalijte sa dva decilitra bijelog vina, sa malo vode (decilitar ili malo više, ovisno o veličini teče, srdele moraju biti lagano prekrivene točom), posolite, popaprite pa dodajte i dvije žlice kvasine (može i malo aceta balsamica -brujet bude malo laganiji). Kuhate pola sata i pola priče je gotovo.
Na malo ulja stavite rižu, prodinstajte je da se ulje veže oko riže pa zalijte sa 4 dcl vode. Kuhajte petnaest minuta, pri kraju po želji dodajte nasjeckanog peršina - ne zaboravite posoliti, a ne škodi i malo papra i sad u ovo toplije vrijeme i malo bosiljka (slobodno izbacite začine koji vam ne pašu).
Srdele iz brujeta očistite od kosti (pazite da ne budu vruće da se ne opečete) - možete slobodno podijeliti brujet na dva dijela jer stvarno ispadne puno rižota.
Očišćene srdele zalijte točom iz brujeta, dodajte malo bijelog vina (nije obvezno, ali je jako ukusno, a možete dodati i jedan zgnječeni češanj češnjaka), pa kad prokuha dodajte skuhane riže, promiješajte i ostavite par minuta da kuha kako bi se okusi upili, dodajte malo maslaca (to obvezno ide u svaki rižoto), pospite obilato sjeckanim peršinom i ugasite vatru.
Po želji još malo popaprite i uživajte uz čašu, dvije bijelog vina. U slast!
Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.
Izvor: gastrodiva.bloger.hr
Objavljeno 09.08.2012.