3 zdrave i ukusne kombinacije s tikvicama!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto se pomalo bliži svome kraju, a time i sezona tikvica - prave ljetne poslastice koja se zbog svog neutralnog okusa uklapa u gotovo svako jelo pružajući nam time ne samo zadovoljstvo kreiranja nebrojenih kombinacija obroka, od slanih do slatkih, nego i niz zdravstvenih dobrobiti zbog nutritivnog bogatstva koje sadrži i male energetske vrijednosti (16 kcal/100 g) zbog koje možemo slobodno uživati u njenom okusu, a pritom biti u odličnoj formi.

Ako ste jedan od mnogih ljubitelja tog snažnog izvora antioksidansa zbog obilja vitamina C i beta karotena koje sadrži, onda sigurno želite iskoristiti još malo vremena koje je ostalo do kraja sezone i isprobati par jednostavnih i ukusnih recepata, koji će vam se zasigurno svidjeti i unijeti malo kreativnosti u vaše kuhanje.

Muffini od tikvica

Sastojci:

  • 1 tikvica (300 g)
  • 2 jaja
  • 200 g svježeg sira
  • žlica jogurta
  • 100 g zobenog brašna
  • 50 g integralnog brašna/palente/ drugog brašna po želji
  • pola praška za pecivo
  • sol, papar, origano, ostali začini po želji

Muffini od tikvica

Priprema:

Tikvice naribajte, malo posolite i pustite da odstoje 10-ak minuta. Napravite smjesu od jaja, svježeg sira, jogurta i začina te joj polagano dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo. Dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

Nauljite kalupe za muffine (ili se poslužite košaricama), polako i ravnomjerno ih napunite smjesom te ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Zapečeni kelj s tikvicama

Sastojci:

  • 150 g kelja
  • 1 veća tikvica (200-300 g)
  • 50 g pureće šunke
  • 1 manji luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica integralnog brašna
  • 1 šalica mlijeka
  • 150 g svježeg sira
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice soli
  • 2-3 žlice peršina
  • 4 jaja
  • maslinovo ulje ili neko drugo ulje/mast po izboru

Zapečeni kelj s tikvicama

Priprema:

Listove kelja isperite i stavite ih kuhati u malo vode, da prekrije listove. Kuhajte 5 min, zatim ih ocijedite i sitno narežite.

U dubokoj tavi na masti popržite sitno nasjeckani luk i pureću šunku. Pržite 3-4 minute, s tim da zadnju minutu dodate češnjak, a zatim i sitno narezani kelj i tikvicu te lagano pirjajte 10 minuta.

Dodajte žlicu brašna te ga popržite 30 sekundi polagano dodavajući mlijeko uz stalno miješanje. Umak će se zgusnuti, a ako postane pregust dodajte još malo mlijeka ili vode. Zatim smjesi pridružite svježi sir, sol, papar i peršin te ju, nakon što ste sve promiješali i sjedinili, maknite sa štednjaka i pustite da se malo ohladi. Dodajte umućena jaja i dobro promiješajte.

Kalup za pečenje premažite mašću te izlijte smjesu i lagano ju poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 35 minuta sa folijom preko, no ostavite malo otvoreno sa strane. Zadnjih 10 minuta maknite foliju da se lagano zapeče.

Tikvice punjene tunom i mozzarellom

Sastojci:

  • 5 tikvica
  • 300 g tune
  • 2 žlice vrhnja
  • 1 dcl umaka od rajčice
  • 1 manji luk
  • 10 dkg mozzarelle

Tikvice punjene tunom i mozzarellom

Priprema:

Tikvice izrežite u 10 polovica i izdubite, te ih stavite 10-ak min u pećnicu na 200 stupnjeva, kako bi se malo omekšale. Izdubljeni dio malo popržite na luku.

U međuvremenu napravite smjesu od tune, vrhnja, umaka od rajčice, sitno narezanog luka, mozzarelle i začina po želji te joj dodajte smjesu od izdubljenog dijela tikvica.

Polovice tikvica napunite smjesom te vratite u pećnicu iste temperature na 20-ak minuta.

Objavljeno 04.09.2014.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!