Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ljeto se pomalo bliži svome kraju, a time i sezona tikvica - prave ljetne poslastice koja se zbog svog neutralnog okusa uklapa u gotovo svako jelo pružajući nam time ne samo zadovoljstvo kreiranja nebrojenih kombinacija obroka, od slanih do slatkih, nego i niz zdravstvenih dobrobiti zbog nutritivnog bogatstva koje sadrži i male energetske vrijednosti (16 kcal/100 g) zbog koje možemo slobodno uživati u njenom okusu, a pritom biti u odličnoj formi.
Ako ste jedan od mnogih ljubitelja tog snažnog izvora antioksidansa zbog obilja vitamina C i beta karotena koje sadrži, onda sigurno želite iskoristiti još malo vremena koje je ostalo do kraja sezone i isprobati par jednostavnih i ukusnih recepata, koji će vam se zasigurno svidjeti i unijeti malo kreativnosti u vaše kuhanje.
Muffini od tikvica
Sastojci:
- 1 tikvica (300 g)
- 2 jaja
- 200 g svježeg sira
- žlica jogurta
- 100 g zobenog brašna
- 50 g integralnog brašna/palente/ drugog brašna po želji
- pola praška za pecivo
- sol, papar, origano, ostali začini po želji
Priprema:
Tikvice naribajte, malo posolite i pustite da odstoje 10-ak minuta. Napravite smjesu od jaja, svježeg sira, jogurta i začina te joj polagano dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo. Dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.
Nauljite kalupe za muffine (ili se poslužite košaricama), polako i ravnomjerno ih napunite smjesom te ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Zapečeni kelj s tikvicama
Sastojci:
- 150 g kelja
- 1 veća tikvica (200-300 g)
- 50 g pureće šunke
- 1 manji luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica integralnog brašna
- 1 šalica mlijeka
- 150 g svježeg sira
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice soli
- 2-3 žlice peršina
- 4 jaja
- maslinovo ulje ili neko drugo ulje/mast po izboru
Priprema:
Listove kelja isperite i stavite ih kuhati u malo vode, da prekrije listove. Kuhajte 5 min, zatim ih ocijedite i sitno narežite.
U dubokoj tavi na masti popržite sitno nasjeckani luk i pureću šunku. Pržite 3-4 minute, s tim da zadnju minutu dodate češnjak, a zatim i sitno narezani kelj i tikvicu te lagano pirjajte 10 minuta.
Dodajte žlicu brašna te ga popržite 30 sekundi polagano dodavajući mlijeko uz stalno miješanje. Umak će se zgusnuti, a ako postane pregust dodajte još malo mlijeka ili vode. Zatim smjesi pridružite svježi sir, sol, papar i peršin te ju, nakon što ste sve promiješali i sjedinili, maknite sa štednjaka i pustite da se malo ohladi. Dodajte umućena jaja i dobro promiješajte.
Kalup za pečenje premažite mašću te izlijte smjesu i lagano ju poravnajte. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 35 minuta sa folijom preko, no ostavite malo otvoreno sa strane. Zadnjih 10 minuta maknite foliju da se lagano zapeče.
Tikvice punjene tunom i mozzarellom
Sastojci:
- 5 tikvica
- 300 g tune
- 2 žlice vrhnja
- 1 dcl umaka od rajčice
- 1 manji luk
- 10 dkg mozzarelle
Priprema:
Tikvice izrežite u 10 polovica i izdubite, te ih stavite 10-ak min u pećnicu na 200 stupnjeva, kako bi se malo omekšale. Izdubljeni dio malo popržite na luku.
U međuvremenu napravite smjesu od tune, vrhnja, umaka od rajčice, sitno narezanog luka, mozzarelle i začina po želji te joj dodajte smjesu od izdubljenog dijela tikvica.
Polovice tikvica napunite smjesom te vratite u pećnicu iste temperature na 20-ak minuta.
Objavljeno 04.09.2014.