Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Izvori ugljikohidrata koji će vam olakšati proces mršavljenja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Unatoč općeprihvaćenom mišljenju da su ugljikohidrati glavni krivac za višak kilograma koji smo skupili kroz nekoliko godina, oni nisu loši, i definitivno nisu jedini krivac za višak kilograma. S obzirom na to da dolaze u različitim oblicima, potrebno je razlikovati bolje i zdravije opcije od onih lošijih.

Zbog brojnih zdravstvenih koristi ugljikohidrati imaju zasluženo mjesto u prehrani i nikako ih ne treba izbaciti. Štoviše, osnovni izvor energije našem organizmu dolazi upravo iz ugljikohidrata, stvar je odabir bolje opcije.

Ugljikohidrati se dijele na tri glavne skupine:

  • šećer – najjednostavniji oblik ugljikohidrata, nalazimo ga u voću, povrću, mlijeku i mliječnim proizvodima, najčešći oblici šećera jesu fruktoza (voćni šećer), saharoza (stolni šećer) i laktoza (mliječni šećer)
  • škrob – kompleksan oblik ugljikohidrata, nalazimo ga u povrću, žitaricama, grahu i grašku
  • vlakna – kompleksan oblik ugljikohidrata, nalazimo ga u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, grahu i grašku, naš organizam ih ne može probaviti, ali bitna su za bakterije u našem probavnom sustavu

Ugljikohidrati su jedan od tri osnovna makronutrijenta koji može pronaći u hrani i piću. Većinom se ugljikohidrati u izvornom obliku nalaze u hrani biljnog porijekla, no proizvođači hrane dodaju ugljikohidrate u prerađenu hrane u obliku škroba ili šećera.

Najčešći izvori prirodnih ugljikohidrata uključuju:

Zašto su bitni?

Unatoč lošem glasu koji ih prati, ugljikohidrati su izuzetno bitno za zdravlje i normalno funkcioniranje organizma:

  • osiguravaju energiju – ugljikohidrati su osnovno gorivo ljudskog tijela, tijekom probavljanja hrane složenije molekule se raspadaju u molekule glukoze koje zatim ulaze u krvotok i opskrbljuju stanice, u koje ulaze uz pomoć inzulina, energijom za sve procese i aktivnosti koji se odvijaju u tijelu, nebitno radi li se o trčanju, podizanju utega ili disanju
  • štite od bolesti – cjelovite žitarice i vlakna iz cjelovitih namirnica pomažu u smanjivanju rizika od srčanožilnih bolesti, a vlakna sudjeluju u zaštiti od debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2, a ključna su i za pravilan rad probavnog trakta
  • pomažu u kontroli težine – konzumiranje dovoljne količine voća, povrća i cjelovitih žitarica može pomoći u kontroli tjelesne težine, ove skupine namirnica su niskokalorične i bogate vlaknima što će vam pomoći da se osjećate sito iako ste pojeli manju količinu kalorija

Pametno birajte izvore ugljikohidrata

Iako su nužni za zdravo funkcioniranje organizma i pružaju tijelu potrebne nutrijente, nisu svi ugljikohidrati jednaki, stoga je potrebno odabrati one koji su najbolji za vas. Cjelovite namirnice nisu obrađene i sadrže vlakna u prirodnom obliku, dok obrađene (rafinirane, prerađene) namirnice gube prirodna vlakna ili su ona promijenjena tijekom procesa obrade.

Smjernice kojima se možete voditi pri izboru namirnica jesu:

  • voće i povrće bogato vlaknima – uvijek prednost dajte svježem ili smrznutom voću i povrću u odnosu na ono prerađeno i s dodanim šećerima
  • birajte cjelovite žitarice – cjelovite žitarice su bolji izvor vlakana i drugih važnih nutrijenata od onih prerađenih koji u procesu prerade gube na nutritivnoj vrijednosti
  • malomasni mliječni proizvodi – mlijeko, jogurt i drugi mliječni proizvodi odličan su izvor kalcija i proteina, kao i vitamina i drugih minerala, a malomasne varijante osigurat će smanjeni unos kalorija i zasićenih masnih kiselina
  • jedite više mahunarki – mahunarke su jedne od najsvestranijih i nutritivno kvalitetnih namirnica kojih nikad nije previše, sadrže nisku razinu masti i visoke razine minerala i vitamina, uz to što su bogate vlaknima i zdravim mastima, također su odličan izvor proteina, što pogoduje vegetarijancima i veganima
  • ograničite dodane šećere – nije nužno štetan u manjim količinama, no ne postoje ni nikakve koristi od konzumiranja istog, stoga ga ograničite i ne pretjerujte s unosom

Najbolji izvori ugljikohidrata

Neke od namirnica koje su odličan izvor kvalitetnih ugljikohidrata jesu:

  • zobene pahuljice – odličan izvor vitamina, minerala i antioksidansa, sadrži gotovo 66% ugljikohidrata, od toga 11% su vlakna, a uz sve to sadrži i više proteina od većine žitarica, tako da je savršena kombinacija nutrijenta i ne čudi što je iznimno popularna namirnica
  • batat – u kuhanom obliku sadrži oko 20% ugljikohidrata, koji su kombinacija škroba, šećera i vlakana, bogat je provitaminom A, vitaminom C i kalijem, kao i antioksidansima koji smanjuju rizik od nekoliko bolesti
  • kvinoja – bogat izvor proteina, vlakana, ugljikohidrata, poboljšava kontrolu šećera u krvi, ne sadrži gluten tako da je izvrsna zamjena za pšenicu
  • mahunarke – grašak, grah, slanutak, leća samo su neke mahunarke koje su bogate kombinacijom škroba i vlakana, kao i proteinima
  • kokice – iznimno popularna grickalica koja je ujedno zdravija i bolja opcija od čipsa i sličnih grickalica ako vam se nešto jede uz omiljenu seriju ili film, kokice imaju malo kalorija i pruža veći osjećaj sitosti od drugih grickalica

Objavljeno 02.08.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!