Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Orašasti plodovi doprinose zdravlju, a njihov sastav je iznimno bogat, obiluju zdravim mastima, proteinima i te vitaminima i mineralima. No, i među orašastim plodovima postoje razlike.
Kada se kupuju orašasti plodovi najčešća dilema je između badema i kikirikija pa vam u nastavku teksta donosimo „dvoboj“ ove dvije namirnice, njihovu usporedbu i zaključnu „presudu“. Usporedba se odnosi na obične sirove bademe i kikiriki u ljusci.
Kikiriki
Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom zdravih masti koje su sastavni dio Mediteranske prehrane. Ovo je vrsta masti koja pomaže spustiti razine lošeg kolesterola i povećati onaj dobri te tako smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Kikiriki je nutritivno iznimno bogata namirnica, izvrstan su izvor folata, vitamina E i B6 te magnezija, željeza, kalija i niza drugih mikronutrijenata. Kikiriki sadrži resveratrol, polifenol koji povoljno utječe na kardiovaskularna oboljenja i na sprečavanje propadanja stanice u procesu oksidacije. Osim toga, resveratrol pomaže u korištenju šećera za energiju i kontroli rasta masnih stanica.
Nadalje, proteini su dobar izvor proteina, makronutrijenata koji doprinose održavanju i rastu mišićne mase.
Bademi
Bademi su izvrstan izvor fosfora, minerala koji pomaže u zdravlju i čvrstoći kostiju i zuba. Ovi orašasti plodovi sudjeluju u zdravlju imunološkog sustava čime štite organizam od bolesti. Bademi sudjeluju i u kontroli krvnoga tlaka jer sadrže visoke doze kalija, koji održava tlak u zdravim granicama.
Bademe se smatra prirodnim antiupalnim agensima. Naime, bademi sadrže dva vrlo važna izvora masti, linolnu i linolensku kiselinu. Budući da ljudska tijela ne proizvode ove masti, moramo ih unositi hranom, iz izvora poput badema. Ove dvije masti pomažu smanjiti upalne procese u tijelu, a upravo su kronične upale temelj niza bolesti, od karcinoma nadalje.
Bademi su bogati i vlaknima koja pomažu probavnom sustavu, daju osjećaj sitosti i smanjuju unos hrane.
Pogledajmo usporedbu nutritivnih vrijednosti kikirikija i badema
Kikiriki |
|
Bademi |
567 kcal |
Kalorije |
579 kcal |
26 g |
Proteini |
21 g |
16 g |
Ugljikohidrati |
22 g |
4,7 g |
Šećeri |
4,4 g |
8,5 g |
Vlakna |
13 g |
49 g |
Masti |
50 g |
Vitamin E 8,33 mg Vitamin B3 12066 mg Vitamin B1 0,64 mg |
Vitamini |
Vitamin E 25,63 mg Vitamin B2 1138 mg Vitamin B3 3618 mg |
Bakar 1144 mg Magnezij 168 mg Mangan 1934 mg Cink 3,27 mg Fosfor 376 mg Željezo 4,58 mg |
Minerali |
Kalcij 269 mg Bakar 1031 mg Magnezij 270 mg Mangan 2179 mg Cink 3,12 mg Fosfor 481 mg |
Nutritivna vrijednost kikiriki vs bademi
Kada pogledate tablicu, jasno je da su razlike u makronutrijentima male: kikiriki ima nešto više proteina te nešto manje ugljikohidrata (ali više šećera), dok badem značajno prednjači u vlaknima. Udio masti je gotovo jednak te je kalorijska vrijednost vrlo slična.
Pogledate li popis vitamina i minerala koje sadrže, vidjet ćete da se gotovo preklapaju u sadržaju, dok su količine ponešto različite. Ako se želite napuniti antioksidansom vitaminom E onda ćete posegnuti za bademima, dok je kikiriki bolji izbor radi vitamina B, posebno vitamina B1 i B3.
Oba orašasta ploda su dobar izvor magnezija, a bademi značajno prednjače u udjelu kalcija.
Kako je razvidno iz navedenoga, razlike su male, gotovo neznatne. Stoga, zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje i iznimno dobre nutritivne vrijednosti ove dvije namirnice, savjetujemo da ih obje uključite u jelovnik. Svaki dan pojedite šaku orašastih plodova, a odabir napravite po vlastitom ukusu ili trenutnoj dostupnosti.
Ne zaboravite, kikiriki uvijek birajte onaj u ljusci jer su druge varijante presoljene i pečene u ulju i nemjerljivo su lošije vrijednosti od kikirikija u njegovom izvornom stanju.
Objavljeno 03.08.2019.