Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Rogač je jedna od namirnica koje trebate imati u svojoj prehrani. Budući da se od njega rade jako dobri kolači, kremice ili smoothieji, predlažemo vam 4 recepta za deserte s ovom namirnicom.
U 100 g rogača dobit ćete 222kcal i 4,6 g proteina, 89 g ugljikohidrata i manje od 1% masti. Od minerala u rogaču ima značajna količina kalcija, željeza, magnezija i fosfora te cink, bakar, mangan i selen. U 100 g rogača, nalazi se 40g vlakana što ga čini izvrsnim izvorom vlakana. Također, odličan je i izvor vitamina D te vitamina B skupine.
Zbog svojeg bogatog nutritivnog sastava, rogač ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje:
Nizak udio masti
S manje od 1 posto masti u svom sastavu, rogač možemo smatrati potpuno bezmasnom namirnicom. Savjetuje se osobama koje provode neku vrstu prehrane koja se sastoji od malenog udjela masti.
Nizak udio natrija
Visok udio natrija povezan je s povećanim rizikom od niza bolesti među kojima su:
- Visok krvni tlak
- Srčani udar
- Moždani udar
- Osteoporoza
- Bubrežne bolesti.
Stoga, rogač se preporučuje osobama kojima se savjetuje izbjegavanje natrija.
Sadrži kalcij, ali ne oksalate
Kalcij je mineral važan u zdravlju kostiju. No osim toga, ovaj mineral ima funkciju u zdravlju srca, živčanog sustava te funkciji mišića.
Za razliku od kakaa koji se često koristi umjesto rogača, rogač ne sadrži oksalate, sastojak koji tijelu smanjuje sposobnost apsorpcije kalcija. Prehrana bogata oksalatima povećava rizik od razvoja bubrežnih bolesti.
Visok udio vlakana
Vlakna imaju važnu funkciju u funkcioniranju organizma, posebno probavnom sustavu. Vlakna pomažu:
- Dužem osjećaju sitosti, što doprinosi manjem unosu hrane
- Preveniraju zatvor
- Održavaju pravilan rad crijeva
- Sudjeluju u kontroli šećera u krvi
- Snižavaju kolesterol
Ne sadrži gluten
Gluten je protein koji pronalazimo u pšenici, ječmu, raži i nizu drugih namirnica, a kos osoba koje boluju od celijakije, ovaj protein potiče imunološki sustav da naprave svojevrsni napad na tanko crijevo.
Osobe koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten trebaju izbjegavati namirnice koje ga sadrže.
Pomaže kod proljeva
Zahvaljujući taninu koji sadrži, rogač se koristi kao prirodan lijek za proljev. Tanini su polifenoli koje nalazimo u nekim biljkama.
Studije su potvrdile da je uzimanje rogača bogatog taninom uz određenu vrstu rehidracije sigurno i učinkovito i za liječenje akutnog proljeva kod djece stare 3-21 mjesec.
Dobar izvor antioksidansa
Ranije spomenuti polifenoli su i snažan antioksidans, a u rogaču nalazimo čak 24 različita polifenola. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres i djelovanje slobodnih radikala te ih se smatra antiupalnim, antikancerogenim, antidijabetičkim i neuroprotektivnim agensom.
4 super slastice s rogačem
Rogač nalikuje čokoladi pa ga se može dodati u slastice u koje po originalnom receptu ide kakao ili čokolada. Budući da je prirodno sladak, uz rogač u kolače ne dodajete šećer pa je dobar način izbjegavanja dodatnih količina šećera.
Donosimo i četiri prijedloga kako da rogač uvrstite u prehranu i uživate u njegovim nutritivnim blagodatima.
Čokolada s rogačem i maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 90 g rogača
- 200 ml + 1 žlica bademovog ili zobenog mlijeka
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- stevija ili drugo sladilo, po želji
Priprema:
U posudi promiješajte rogač i 100 ml mlijeka, dok se sve grudice ne razbiju. Stavite na laganu vatru i miješajte dok se ne stisne, uz konstantno miješanje. Dodajte ostalo mlijeko i miješajte konstantno, dok se i preostala tekućina ne ispari. Dodajte sladila, po želji.
Smjesu istresite u kalupe (možete i one za led), do polovice kalupa i stavite u hladnjak. Za to vrijeme pomiješajte maslac od kikirikija i 1 žlicu mlijeka te zagrijte. Izvadite ohlađenu čokoladu i dodajte joj ravnomjerno mješavinu mlijeka i maslaca pa ponovo vratite u hladnjak.
Heljdina kaša s rogačem
Sastojci:
- 60 g heljdine kaše ili zobenih pahuljica
- 2 žlice sjemenki konoplje
- 2 čajne žličice rogača
- 1 čajna žličica kakaa u prahu
- 150 ml malomasnog mlijeka
- stevija, po želji
Priprema:
Sve sastojke ubacite u zdjelicu i dobro promiješajte pa ostavite malo da odstoji, da se upije tekućina.
Mousse od rogača i indijskih oraščića
Sastojci:
- 50 g indijskih oraščića
- 4 datulje
- 1 čajna žličica rogača
- 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- zobeno mlijeko, po potrebi
Priprema:
Indijske oraščiće ostavite preko noći da se namaču, u toliko vode da malo prekrije oraščiće. Datulje stavite u toplu vodu i prokuhajte 2-3 minute, pa ih ogulite od kožice, očistite od koštice i narežite na sitno.
Indijske oraščiće s tekućinom u kojoj su se namakali ubacite u blender, dodajte datulje i rogač pa sve izblendajte. Ako je tekućina pregusta, dodajte malo zobenog mlijeka ili vode. Kad ste dobili kremicu željene gustoće dodajte ekstrakt vanilije i još malo promiješajte pa istresite u zdjelicu i ohladite.
Smoothie od rogača i bobičastog voća
Sastojci:
- 200 ml zobenog mlijeka
- 60 g borovnica (ili nekog drugog bobičastog voća)
- 1/2 banane
- 1/2 breskve
- 1 čajna žličica rogača
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Istresite u čašu i servirajte hladno.
Objavljeno 24.08.2018.