Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Znate li da je cvjetača, uz kupus, najkorištenije povrće u Europi? Cvjetača to može zahvaliti svojim izvrsnim nutritivnim vrijednostima, a znanstvenici ističu bogatstvo glukozinolata u cvjetači.
Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina sekundarnih metabolita u nekim vrstama biljaka, a upravo je cvjetača bogata s nizom vrsta ovih spojeva. Mnogobrojna epidemiološka istraživanja dokazala su i potvrdila pozitivan učinak konzumiranja ovog povrća, a time i unosa glukozinolata u ljudski organizam. Oni imaju antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno, antimutageno i antikancerogeno djelovanje, a uz cvjetaču, ove spojeve nalazimo u kupusu, brokuli, prokulicama, rotkvicama, repi i gorušici.
Nadalje, cvjetača je niskokalorično povrće (samo 24 kcal u 100 g) s visokim udjelom vitamina C. Osim toga, ovo povrće koje možete pripremiti na niz načina je bogato folnom kiselinom i vitaminom K, a sadrži i visok udio vlakana.
Donosimo vam 4 recepta kako na pomalo neobičan način pripremiti i uživati u blagodatima cvjetače.
Kremasta juha od cvjetače
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače, natrgana na cvjetove
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka, narezana na sitno
- 2 režnja češnjaka
- 1 litra vode
- sol i papar, po želji
Postupak:
Cvjetaču nakidajte na cvjetove i stavite u malo posoljenu vodu da stoji 20-ak minuta. Potom cvjetaču dobro procijedite pa posložite na alu foliju ili papir za pečenje. Malo pošpricajte maslinovim uljem pa stavite da se peče, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Dok se cvjetača peče u posudi za juhu zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite na sitno narezan luk, toliko da se zacakli. Potom dodajte na što sitnije narezan češnjak i cvjetaču. Dodajte vodu, posolite i popaprite po želji i kuhajte dok povrće ne bude mekano, oko 20 minuta. Motom juhu ubacite u blender ili štapnim mikserom izblendajte dok ne dobijete kremastu juhu željene gustoće.
Palačinke od cvjetače
Sastojci:
- 1 manja glavica cvjetače, natrgana na cvjetove
- 2 jaja
- 60 g malomasne mozzarelle
- 2 žlice parmezana
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, češnjak u prahu
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. Cvjetaču stavite u blender i usitnite dok ne dobije teksturu sličnu riži. Ako je potrebno, usitnjavajte dio po dio cvjetače.
Potom u posudi pomiješajte cvjetaču, jaja, na sitno narezanu mozzarellu, parmezan i začine. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i istresite toliko smjese da napravite palačinku željene debljine. Savjetujemo da radite manje, od 2 žlice smjese. Pecite na umjerenoj toplini, sa svake strane oko 4 minute. Budite strpljivi da se palačinka dobro zapeče prije okretanja, jer će se u suprotnom raspasti.
Niskougljikohidratni hummus od cvjetače
Sastojci:
- 500 g cvjetova cvjetače
- 1 žlica vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- malo soli
- 1,5 žlica sezama
- 1,5 žličica limunovog soka
- malo slatke crvene paprike, za dekoraciju
Postupak:
Skuhajte cvjetaču i pustite da se dobro iscijedi. Stisnite vilicom, da usitnite i da iscuri i dodatna tekućina iz cvjetače. Ubacite smjesu u blender, dodajte sezam, limunov sok, režnjeve češnjaka, maslinovo ulje i sol. Blendajte dok se ne ujednači i sljubi. Po želji dodajte još začina. Kad iz blendera istresete u posudu, pospite crvenom paprikom, za dekoraciju.
Pizza s "tijestom" od cvjetače
Sastojci:
- 500 g cvjetače - samo cvjetovi bez korijena i lista
- 1 jaje
- 100 g mozzarelle ili nekog drugog topivog sira
- 2 žlice naribanog parmezana
- začini po želji (origano, bosiljak)
- malo ulja
Priprema:
Cvjetaču prokuhajte (može se koristiti i zamrznuta), te dobro ocijedite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste je uspjeli ocijediti. Usitnite vilicom cvjetove cvjetače dok ne dobijete pire. Pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Oblikujte kao tijesto za pizzu, te na papiru za pečenje stavite u pećnicu na 200 C oko 20-ak minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite još 10-ak minuta.
Objavljeno 27.12.2016.