Kako napraviti domaće bademovo mlijeko i u kojim receptima ga koristiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U mnogim zdravim receptima, posebno onima za zdrave kolače, palačinke, pudinge i smoothieje nalazi se – bademovo mlijeko. Ovo mlijeko možemo pronaći na policama supermarketa po prilično visokoj cijeni. Jedini problem jest što kupovno bademovo mlijeko često bude „obogaćeno“ dodatnim šećerima, stabilizatorima i konzervansima.

Ako nije dodatno zaslađeno, bademovo mlijeko ima najmanje šećera od svih vrsta mlijeka. Također, ne sadrži kolesterol, masti i prirodno nema laktoze. U ovom mlijeku nema puno proteina ni kalcija. Bademovo mlijeko je dobar izvor vitamina A i D te magnezija. Osobe alergične na bademe ili orašaste plodove trebaju izbjegavati i ovo mlijeko.

No, bademovo mlijeko možete vrlo jednostavno napraviti i sami, kod kuće. Na taj način ćete imati kvalitetno mlijeko, sigurni u njegov sastav i kvalitetu.

Potrebno vam je 5 sastojaka:

  • 1,5 šalica badema
  • 4 šalice vode
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1,5 žlica meda
  • 1/2 čajne žličice cimeta

Postupak:

Ako ste kupili bademe u kori, zagrijte vodu i kad zakuha u nju istresite bademe i pustite 30-ak sekundi pa maknite s izvora topline. Bademe lagano među prstima ogulite od korice.

Oguljene bademe istresite u posudu pa prelijte vodom i ostavite barem 4 sata, ili preko noći da bademi omekšaju i budu jednostavniji za blendanje.

Bademe istresite u blender i prelijte s 1,5 šalicom vode te blendajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Nakon par minuta imat ćete kremasti bademov pire, nježne boje nalik vaniliji. Nakon toga smjesi dodajte med i cimet i ostalih 2,4 dl vode i blendajte još par minuta dok sve ne postane kremasto i pjenasto i tekuće.

No, naš zadatak još nije gotov iako je smjesa koju imamo pred sobom prilično nalik mlijeku. Budući da u ovom mlijeku i dalje ima sitnih komadića badema, zadnji korak i zadatak jest procijediti mlijeko kroz nježnu gazu. Nakon što ste ovo odradili pred sobom imate superfino bademovo mlijeko koje će obogatiti okus svakog deserta ili smoothieja.

Smoothie s jagodama i bademovim mlijekom

Sastojci:

  • 3/4 šalice bademovog mlijeka
  • 1/2 banane, narezana na kockice i prethodno smrznuta
  • 5 srednje velikih jagoda
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uživajte u osvježavajućem nutritivno bogatom napitku!

Fitness palačinke s bademovim mlijekom

Sastojci:

  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 žlica meda
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 jaje
  • Pekmez od aronije ili maslac od badema

Postupak:

Pomiješajte zajedno zobeno brašno, med, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte bademovo mlijeko jaje i kokosovo ulje dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Mješavinu s brašnom dodajte u smjesu s mlijekom i lagano promiješajte dok ne dobijete smjesu za palačinke. Pecite kao klasične palačinke, ili kao manje „američke“ varijante. Za namaz možete koristiti nezaslađeni pekmez od aronije ili maslac od badema.

Energetski kolač s bademima

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 2 jabuke, naribane
  • 1/4 šalice grožđica
  • 2 jaja
  • 2 šalice bademovog mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice badema, sitno nasjeckani

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. U manjoj posudi pomiješajte kvinoju s cimetom. Smjesu istresite na papir za pečenje i rasporedite po cijeloj površini. Preko kvinoje rasporedite naribanu jabuku i grožđice. U posudici razbijte jaja te im dodajte bademovo mlijeko i med. Sve dobro umutite. Prelijte smjesu preko jabuka i grožđica. Lagano utisnite. Po vrhu dodajte nasjeckane bademe. Smjesu pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta, odnosno dok gotovo sva tekućina ne ispari. Ohladite pa stavite u hladnjak.

Objavljeno 10.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!