Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Cvjetača, kao i srodne joj brokula, kelj, kupus i prokulica, pripada porodici krstašica, dobro nam poznatih hranjivih zeljastih biljaka - baš onih koje bez obzira na to volimo li ih ili mrzimo smatramo nezaobilaznim dijelom zdravog jelovnika.
Cvjetača je bogat izvor vitamina C i vitamina B skupine, ali i vitamina topivih u masti A, E i K, ali i cijelog niza vrijednih minerala poput magnezija, kalija, fosfora i cinka te antioksidansa i fitokemikalija – svih nutrijenata koji nam čuvaju ne samo fit kompoziciju tijela već i dobro zdravlje.
A sigurno vam je poznato i to da se u 100 g ove namirnice skriva samo 20-ak kalorija. Zvuči savršeno, zar ne? Tko nebi volio ovu nutritivno gotovo savršenu namirnicu?
Nažalost, mnogi ju ne vole ili ju jednostavno ne znaju pripremiti na ukusan način pa tako rijetko uspiju uživati u njenim benefitima. S obzirom da benefita ima zaista puno, vrijedi pokušati pridobiti takve s još 3 brzinska i ukusna recepta za zdrava jela s cvjetačom – za početak će biti dovoljno da zavolite i samo jednog od njih.
Juha od cvjetače
Sastojci:
- Pola glavice srednje cvjetače ili 1 manja
- Pola glavice luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 1 srednji krumpir
- Maslinovo ulje, sol, papar , muškatni oraščić
Priprema:
Cvjetaču očistite, odrežite na manje komadiće i isperite s malo vode. Luk narežite na sitne kockice, kao i češnjak, te ih popržite na 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte cvjetaču i krumpir narezan na kockice te sve zalijte s toliko vode da prekrije povrće. Kuhajte 20 minuta.
Nakon 20 minuta, kada povrće omekša, sve dobro usitnite štapnim mikserom, tako da dobijete juhu. Začinite s prstohvatom soli, malo papra te pola žličice muškatnog oraščića. Vratite na vatru da se prokuha još par minuta. Poslužite toplo.
Nabujak od cvjetače
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 1 poriluk
- 1 mrkva
- 4 jaja
- sol i papar
- svježi peršin
- 100 g parmezana
Priprema:
Cvjetaču rastrgajte na manje komade, a mrkvu narežite na kolutiće te sve zajedno kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Poriluk izrežite na kolutiće i sjedinite s mrkvom i cvjetačom na pola kuhanja. Jaja razmutite i umiješajte u povrće. Sve posolite i popaprite, dodajte parmezan i svježi sjeckani peršin. Stakleni protvan premažite rastopljenim maslacem i u njega ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.
Poslužite uz miješanu salatu.
Cvjetača u umaku sa šunkom
Sastojci:
- 1 veća cvjetača (oko 800g)
- 150 g svježeg vrhnja
- 1 dcl mlijeka
- 50g ribanog sira po želji
- 100 g pureće šunke
- Začini: sol, muškatni oraščić
Priprema:
Cvjetaču očistite, operite i kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta, toliko da ne bude premekana. Vrhnje i mlijeko izmiješajte, zagrijte na laganoj vatri te dodajte sir. Miješajte sve dok se ne rastopi te začinite sa začinima, a na kraju dodajte šunku narezanu na tanke rezance.
Kuhanu cvjetaču stavite u zdjelu i prelijte umakom. Za prilog možete iskoristiti rižu, ali ovo jelo savršeno ide i samo.
Dobar vam tek i javite nam dojmove!
Objavljeno 24.05.2023.