Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Rijetko je tko u novogodišnje ili pokladno vrijeme otišao na more, a da nije imao priliku probati fritule. Ova omiljena slastica, izrađena od pšeničnog brašna, pržena u dubokoj masnoći te posuta bijelim šećerom nije baš najsretnija opcija ako pazite na unos zdravih i nutritivno kvalitetnih namirnica te ako vam je cilj održati željenu težinu. No, srećom, postoje i zdravije verzije fritula, pa u ovim malo modificiranim slasticama mogu uživati i oni koji paze na prehranu.
LCHF fritule
Sastojci:
- 1 žlica kokosovog brašna
- 2 žlice mljevenih badema
- 1 žlica psylliuma
- 1 jaje
- 30 g otopljenog maslaca
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice stevije
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- kokosovo ulje
Priprema:
Jaje razbijte u manju posudu i vilicom umutite kao za kajganu. U drugoj posudici otopiti maslac. U veću posudu staviti sve suhe sastojke (kokosovo brašno, mljevene bademe, psyllium i sodu bikarbonu) i pomiješajte. Smjesi dodajte jaje i miješajte dok se jaje potpuno ne sjedini sa smjesom. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije te još jedanput dobro promiješajte. Dobiveno tijesto bi se trebalo samo odvajati od posude te je lako Oblikovati kuglice (u suprotnom, dodajte još malo kokosovog brašna). Smjesu stavite u hladnjak na 15 minuta.
Na tavu stavite kokosovo ulje tako da prekrije tavu. Smjesu izvadite iz hladnjaka i žlicom vadite te dlanovima oblikujte kuglice željene veličine. Kuglice ubacite na vrelo ulje redovito ih okrećući kako vam ne bi zagorjele. Kad su LCHF fritule gotove izvadite ih na papir kako bi papir pustio višak masnoće. Uživajte.
Autorica: Ozana Nemčanin
Izvor: LCHF Svaki dan
Nizozemske zdrave fritule (oliebollen)
Sastojci:
- 200 g zobenog brašna
- 3/4 čajne žličice soli
- 3/4 čajne žličice stevije
- 1/2 čajna žličica cimeta
- 175 ml malomasnog ili zobenog mlijeka
- 1/2 kvasca
- 50 g grožđica
- 1/3 naribane korice limuna
- 1/2 jabuke narezane na kockice
- kokosovo ulje
Priprema:
U velikoj posudi umiješajte zobeno brašno, sol i cimet te nasred smjese napravite udubljenje u kojeg ulijte malo mlijeka u kojem ste rastopili kvasac. Dodajte malo mlijeka te stavite na toplo dok se mlijeko ne zagrije konstantno miješajući. Otopite kokosovo ulje, a pa u njega dodajte ostatak mlijeka i steviju te miješajte da se sve otopi i ujednači. Sve dodajte u brašno i izmiješajte. Na kraju dodajte grožđice i limunovu koru te izmiješajte. Pokrijte zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti tijesto da se digne, bar 30 minuta.
Istovremeno, na tavi zagrijte kokosovo ulje. Umiješajte kockice jabuke u tijesto. Tijesto će se slegnuti ali neka vas to ne brine, tijekom pečenja će se dići. Žlicom vadite te dlanovima oblikujte kuglice željene veličine te ih stavljajte u zagrijano ulje. Pazite da se fritule ne dodiruju kako se ne bi zalijepile jedna za drugu. Za 5-7 minuta fritule će dobiti lijepu smeđu boju.
Fritule s borovnicama
Sastojci:
- 250 g kokosovog ili zobenog brašna
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 1/2 žlica kokosovog ulja
- 1 jaje
- 1 žlica stevije
- 50 ml malomasnog jogurta
- 50 ml bademovog ili zobenog mlijeka
- 120 g borovnica (svježe ili smrznute)
- 1 1/2 žlica cijeđenog limunovog soka
- 1 žlica naribane kore limuna
- kokosovo ulje za pečenje
Priprema:
Umiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu u srednje velikoj posudi. U drugoj posudi pomiješajte jaje, steviju, kokosovo ulje, malomasni jogurt i mlijeko te dobro miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Miješajući polako dodajte mješavinu s brašnom pazeći da razbijete sve grudice te da dobijete čvrstu i jednoličnu smjesu. Kad ste izmiješali dodajte limunov sok i naribanu limunovu koru. Na kraju nježno dodajte borovnice te promiješajte pazeći da se što manje borovnice smrve.
Istovremeno, na tavi zagrijte kokosovo ulje. Žlicom vadite te dlanovima oblikujte kuglice željene veličine te ih stavljajte u zagrijano ulje. Pazite da se fritule ne dodiruju kako se ne bi zalijepile jedna za drugu. Pecite dok ove superfine fritule ne dobiju krasnu smeđu boju. Uživajte!
Objavljeno 28.11.2015.