Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Rijetki su oni koji ne vole ovu pravu riznicu hranjivih tvari, ne samo radi izvrsnog okusa već i zbog šarolikih mogućnosti pripreme - od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Svojom posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom koji obogaćuje svako jelo, služe kao izvrsno punjenje za razna tijesta, za pripremu umaka, te kao zamjena za brašno dajući bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita, a nerijetko se dodaju i salatama te jelima od tjestenine.
Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka razlikuju nižom energetskom vrijednošću, nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Pored toga, kesten obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folne kiseline, vitamina B6 i B12, bogat je kalijem, a dobar je izvor i kalcija, željeza, magnezija, fosfora i cinka.
Kestenima se zbog svega navedenog pripisuju brojna ljekovita svojstva - pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličnim izborom za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. Također, pogodan je i za osobe koji pate od celijakije ili ne podnose gluten budući ga ne sadrži. Toliko bogatstva u tako malom plodu!
Kuhani i pečeni kesteni vjerojatno su se već do sad našli posluženi na mnogim stolovima, no mi vam nudimo nešto drukčije – 3 maštovita recepta s kestenima u glavnoj ulozi i u neobičnim kombinacijama. Oplemenite novim okusima ovaj ljekoviti i ukusni plod te ga istovremeno učinite nutritivno bogatijim i vizualno zanimljivijim uz kreacije koje slijede.
Pljeskavice od brokule i kestena
Sastojci:
- 300 g brokule
- pola glavice luka, sitno nasjeckanog
- 2 jaja
- 150 g zobenog brašna
- 150 g očišćenog kuhanog kestena
- masnoća po izboru, za prženje
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Popržite luk na malo masnoće i ostavite da se malo ohladi. Brokulu nakidajte na sitno pa skuhajte. Kad je gotovo procijedite i narežite nožem na što sitnije komade. Skuhane kestene ogulite i protisnite vilicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dva jaja umutite i pomiješajte s isjeckanom brokulom, zobenim brašnom, kestenima i ohlađenim lukom. Dobro izmiješajte smjesu dok ne postane potpuno homogena. Posolite i popaprite po ukusu pa još jedanput promiješajte. Među dlanovima oblikujte pljeskavice i pecite po 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok pljeskavice ne dobiju boju meda. Poslužite toplo.
Salata od piletine i kestena
Sastojci:
- 2 čaše očišćenog kestena
- 250 g kuhane piletine, isjeckane na komadiće
- 2 stabljike sitno isjeckanog celera
- 1 pečena crvena paprika
- 2 žlice jogurta
- sol i papar
Priprema:
Kesten skuhajte ili prepržite u pećnici 30-ak minuta. Ostavite da se ohladi i potom sitno isjeckajte. U posebnoj posudici izmiješajte sve sastojke te dodajte malo jogurta. Držite u hladnjaku najmanje dva sata te po želji ukrasite cijelim kestenima.
Palačinke s kestenom
Sastojci (za 6 palačinki):
- 200 g zobenih pahuljica
- 200 g posnog sira
- 6 bjelanjaka (2 dcl tekućih)
- ekstrakt vanilije
Kesten pire:
- 2 šalice kestena
- 5 šalica vode
- prstohvat soli
- sladilo po želji (stevija, rižin slad..)
Priprema:
Kesten pire pripremite tako da operete kestene i prepržite ih u tavi na laganoj vatri nekoliko minuta. Bez prekidanja miješajte da ne izgore. Izvadite ih i stavite u ekspres-lonac. Dodajte vodu i sol i kuhajte oko 40-50 minuta. Sameljite da budu poput kreme. Dodajte sladilo po želji.
Za palačinke, zobene pahuljice usitnite u mikseru, dodajte bjelanjke i posni sir te žličicu ekstrakta vanilije. Dobivenu smjesu izlijte na tavu, palačinku namažite kesten pireom i uživajte.
Objavljeno 09.11.2015.