Proljetna povrtna simfonija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste i vi, poput mene, od onih koji nanjuše dolazak proljeća već tamo negdje u siječnju, sad ste došli na svoje. Počelo je proljeće!! Iako se prema trenutačnim vremenskim prilikama to i ne bi reklo. Još uvijek se osjeća nekako prehladan zrak s obzirom na godišnje doba. Ali kad se sve posloži, odbacit ćemo debele zimske jakne, a morat ćemo i prehranu malo prilagodit jer nam topla, zasitna, "zimska" jela više neće baš odgovarati.

To pak znači da ćemo se okrenuti raznoraznim povrtnim delicijama, koje smo jedva uspjeli dočekati. Počnimo sa raznim salatama, rolicama, povrtnim juhama, savijačama sa povrćem i….tako unedogled.

Povrće

Mašta koja ispliva na površinu na kuhinjskim plohama stvarno je neograničena. Sve moguće kombinacije boja i oblika izlaze iz te radionice. Uz još nekoliko naših prijedloga obogatite svoju radionicu.

Povrtna juha

Potrebno je:

  • 3 mrkve
  • 1/2 srednje glavice celera
  • 2 korijena peršina
  • svježi list celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 poriluka srednje veličine
  • oko 20 dkg kelja

Povrtna juha

Postupak pripreme:

Mrkvu, celer, peršin i češnjak stavite u lonac, prelijte sa 1 litrom vode te kad zakuha, kuhajte poklopljeno oko 10-15 minuta. Zatim odklopite, dodajte sitno sjeckani poriluk i kelj, malo posolite, dodajte đumbir. Pustite da kuha još 15 – tak minuta. Na kraju dodajte maslinovo ulje.

Juhu možete servirati zajedno s povrćem ili pak povrće izvadite i poslužite kao prilog ribi ili odresku sa grilla.

Palenta s koprivom i skutom

Potrebno je:

  • 0,5 kg palente
  • 0,3 kg svježe skute
  • sol
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 0,5 kg listova mlade koprive

Možda će vam zvučati čudno, ali je isprobano ukusno. Za one kojima palenta nije blizak naziv, radi se o žgancima.

Priprema teče na sljedeći način:

Skuhajte 0,5 kg palente i istresite je u pleh na masni papir na otprilike 1 cm visine. Od 0,3 kg svježe skute napravite namaz dodatkom prstohvata soli i 1 dcl slatkog vrhnja. Zatim 0,5 kg listova mlade koprive operite i ubacite u 2 l uzavrele slane vode. Kuhajte 5-10 minuta. Procijedite, pokapajte sokom od limuna (ovo se radi kako bi se donekle zadržala lijepa zelena boja) i usitnite. U tako nasjeckanu koprivu dodajte malo šećera i 1 dcl slatkog vrhnja, te 2 jaja i kratko propirjajte u tavi. Na polovicu ohlađene palente stavite najprije smjesu od koprive pa onda na nju smjesu od skute, pa sve poklopite drugom polovicom palente. Poslužite izrezano u razne oblike.

Zapečene paprike punjene krumpirom

Potrebno je:

  • 4 paprike
  • krumpir
  • maslinovo ulje
  • vegeta
  • papar
  • sol
  • ružmarin

Postupak pripreme:

Priprema povrća Operite paprike i izdubite ih (što se tiče količine, računajte po 2 paprike po osobi, ako ovo pripremate kao glavno jelo). Možete koristiti bilo koju vrstu paprike, iako je babura pokazala najbolje karakteristike za ovo jelo. Nakon što ste ih izdubili, nakratko ih uronite u kipuću vodu kako biste kasnije lakše odvojili kožicu s njih. Kad ste ovaj dio zgotovili, očistite krumpir i naribajte ga kao jabuke za štrudlu. U naribani krumpir dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja, vegete, papra, soli, ružmarina i po želji mljevene crvene paprike. Sa tom smjesom napunite prethodno izdubljene paprike, pa ih posložite u pleh na masni papir i zapecite u pećnici dok ne porumene.

Kad su pečene, možete ih poslužiti sa svježim sirom i vrhnjem.

Dobar vam tek!

Ono gdje još možete uključiti namirnice iz vrta su deserti.

Evo prijedloga…

Fritule od mrkve

Potrebno je:

  • 150 g mrkve
  • 100 g brašna
  • 1 jaje
  • svježi kvasac
  • malo rakije

Svježi kvasac stavite u posudicu sa malo šećera i mlake vode, pa na toplo. Kad se digne, umiješajte ga sa ostalim namirnicama i sve zajedno ostavite da stoji na toplome. Pri miješanju obavezno koristite drvenu kuhaču i miješajte ručno. Kad smjesa naraste, uzimamo sa žlicom male loptice smjese i stavljamo ih da se peku u dubokom ugrijanom ulju. Kad se ravnomjerno isprže, izvadite ih na papirnati ubrus kako bi se upilo suvišno ulje. Možete ih, po želji, posuti šećerom u prahu.

Ako ste ljubitelji noviteta, pokušajte isprobati neki od ovih recepata. Nadam se da će vam se svidjeti. :)

Objavljeno 16.04.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!