
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Kad nam netko spomene tortilje prvo što nam padne na pamet je tradicionalna kombinacija piletine, graha i kukuruza. Iako je to zasigurno meni jedan od favorita, s vremena na vrijeme se znam poigrati s raznim sastojcima i tako otkrivati nove okuse kao i nalaziti načine da skratim vrijeme pripreme i istovremeno si osiguram što više hranjivih tvari.
Ako ste se do sada s tortiljama susretali samo u restoranu ili u gostima jer smatrate da sve to zahtjeva puno vremena i iskustva, čitajte dalje - ovdje sam da vas razuvjerim i ohrabrim da i vi postanete ekspert u njihovoj pripremi. I ne brinite da time „griješite“. Naprotiv, možete se poslužiti raznim zdravim namirnicama te tako svojim ukućanima i gostima pripremiti jedan uravnotežen i zdrav obrok, pritom ne žrtvujući užitak u jelu.
Iako tuna, jaja pa čak i samo povrće mogu uspješno zamijeniti meso, mnogima su ipak prvi izbor tortilje s piletinom. Iz tog razloga u nastavku slijede moje tri takve verzije, s nadom da će neka od njih postati jedan od omiljenih obroka vas i vaših bližnjih.
Tortilje s piletinom i keljem
Ovo je recept s kojim nitko ne može pogriješiti, bez obzira na iskustvo u kuhanju. Umak je gotov u minuti i nije ga potrebno kuhati što poprilično skraćuje vrijeme pripreme. Kupovne tortilje još više olakšavaju cijeli postupak, a kelj daje poseban okus i obogaćuje bojom i hranjivim tvarima.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 300 g pilećih prsa
- pola glavice kelja
Za umak:
- 2-3 dcl umaka od rajčice
- žličica češnjaka u granulama
- žličica začina za piletinu
- 1-2 žličice origana
- žlica maslinovog ulja
Priprema:
Skuhajte kelj u malo vode i začinite po želji. Pripremite umak od navedenih namirnica. S polovinom umaka premažite tortilje (prije toga ih možete lagano smekšati na tavi par minuta ili u pećnici) i na to rasporedite kelj. Piletinu razrezanu na komadiće, specite na tavi i posložite na vrh te sve prelijte ostatkom umaka. Po želji dodajte malo parmezana ili mozzarelle te na vrhu zalijte s malo jogurta/vrhnja.
Pećnicu zagrijte na 200, i pustite tortilje da se malo zapeku, 5 min.
Poslužite sa malo umaka od rajčice ili jogurta.
Tortilje s piletinom pohanom u lanenim sjemenkama i tikvicama
Slijedi jedan lagani i hranjivi recept. Ovaj put sa domaćim tortiljama u glavnoj ulozi. Ako mislite da ih je teško napraviti, pokušajte ovaj recept i uvjerite se u suprotno. Prije glavnog recepta dijelim s vama jedan jednostavan način njihove pripreme uz ohrabrenje da krenete.
Domaće tortilje (za 2 tortilje):
- 100 g integralnog brašna
- 10 g kokosovog ulja (ili masti po izboru)
- 30 ml vode
- pola žličice soli
- pola žličice praška za pecivo (ili sode bikarbone)
Trećinu brašna pomiješajte s vodom i praškom za pecivo. Umiješajte ostale sastojke i pustite da tijesto odstoji 30-ak minuta. Razvucite ga u krugove željene veličine. Zagrijte tavu bez imalo ulja te ga pecite oko pola minute na svakoj strani. Tortilje složite na tanjur i prekrijte krpom da se ne suše.
Sastojci:
- 2 tortilje
- 500 g tikvica
- 1 manji luk
- 2 dcl umaka od rajčice
- prstohvat soli
- začini (origano, bosiljak, kajenski papar)
- 300 g piletine
- 30 g lanenih sjemenki
- 2 jaja
- 1 žlica kokosovog ulja
Priprema:
Nakon što ste pripremili tortilje, krenite na pripremu tikvica. Operite ih i narežite na kockice. Luk narežite na veće komade (na polumjesece) te ga popržite na žlici masti po izboru. Nakon 5 minuta dodajte dio tikvica, dobro promiješajte i zalijte s malo vode. Dodavajte tikvice i vodu malo po malo do kraja. Začinite ih prstohvatom soli te zalijte s umakom od rajčice da prekrije tikvice. Začinite i pustite da se kuha 20-ak minuta.
U međuvremenu pripremite piletinu. Narežite je po izboru (na file ili na trakice), popaprite te uvaljajte u jaje pa u lanene sjemenke. Pohajte na žlici masti i posložite na salvetu da se cijede.
Prije slaganja sastojaka još jednom lagano zagrijte tortilje na tavici, nadjenite ih s tikvicama i piletinom i zarolajte u željeni oblik. Poslužite s umakom po želji ili bez, sa salatom za prilog..
Tortilje s piletinom u umaku od jogurta
Brzo, ukusno, jednostavno! Umak od jogurta je jako jednostavno za napraviti, a daje posebnu notu jelu, dok cijela priprema traje jako kratko (ovisno o tome radite li tortilje sami ili koristite kupovne).
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 300 g piletine
- 1 dcl umaka od rajčice
- 2 dcl jogurta
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- žličica senfa
- malo soli, žličica origana
Priprema:
Piletinu narežite, popaprite i ispecite na tavi. Pred kraj pečenja zalijte je sa malo umaka od rajčice, začinite žlicom origana te pustite minutu da se u tome peče. Razrežite je na komadiće. Na tortilju posložite listove salate, posložite komadiće piletine te zalijte umakom. Zarolajte i poslužite sa salatom po izboru.
Tortilje s mljevenom piletinom, grahom i salatom
Vrijeme je i za tradicionalni sastojak – grah, i malo mljevenog mesa za promjenu. Začine koristite po želji!
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 300 g mljevenog pilećeg mesa
- 2 rajčice narezane na komadiće (ili 2 dcl umaka od rajčice)
- 1 crvena paprika
- 1 manja glavica crvenog luka
- 100-200 g graha
- malo soli
- začini – žličica mljevene crvene paprike, kajenski papar, origano, žlica začina za tortilje po želji
Priprema:
Na malo masnoće kratko popržite sitno nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso i nakon što meso dobije boju pridružite komadiće rajčica, papriku narezanu na kockice i žličicu mljevene crvene paprike. Zalijte čašom vode i pustite da malo kuha. Dodajte začine po želji, a na samom kraju dodajte grah.
Na tortilje posložite listove salate, nadjenite gotovom smjesom mesa te po želji zapecite u pećnici par minuta na 200 stupnjeva.
Objavljeno 03.02.2015.