Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Bundeva (tikva, buča, žuta tikva) je jedna od definitivno najzanimljivijih jesenskih namirnica, no unatoč tome kao i svojim mnogim blagodatima vrlo je rijetko na našim jelovnicima što je prava šteta s obzirom na ukusne kombinacije koje se s njome mogu izvesti - od juhe, preko zdravih verzija pirea pa do ukusnih i hranjivih kolača, pita i nadjeva. Zbilja, priprema ove hranjive bombe uistinu je jednostavna, a koristi za organizam koje nosi su višestruke.
Intenzivnu boju svog sočnog mesa bundeva duguje beta karotenu, bitnom zbog izrazitog zaštitnog djelovanja vezanog za blokiranje slobodnih radikala, a svoju iznimnu hranjivost zahvaljuje nizu dragocjenih i ljekovitih sastojaka - ponajprije vitamina A, C, E i K te cijelog B kompleksa te minerala kalija, fosfora, kalcija i željeza. Sadrži jako malo kcal, samo 26 kcal na 100g, lako je probavljiva i općenito dobra za probavu radi visokog udjela vlakana. Također je izvrstan diuretik, smanjuje kolesterol u krvi, a može se koristiti čak i kao osvježavajuća maska za lice.
Ako ste dobro upili ove bitne značajke, pokrenite se i iskoristite naučeno. Da bi vas malo motivirali i olakšali dajemo vam 3 ukusne ideje za pripremu ove vrijedne namirnice, od predjela do deserta. Nadamo se da će vam se svidjeti, i da ćete i vi s nama podijeliti pokoju ideju!
Zdrava juha od hokkaido buče
Sastojci:
- 200 g brokule
- 100 g mrkve
- 300 g očišćene hokkaido bundeve
- 40 g korijena celera
- 1 povrtna kocka
- 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Sol, papar
Priprema:
U litru hladne vode stavite brokulu natrganu na cvjetiće, na kockice narezanu bundevu, na kolutiće narezanu mrkvu te naribani celer. Stavite kuhati, a kad zakuha poklopite i smanjite vatru. Kuhajte 20-ak minuta ili dok povrće ne omekša.
Polovicu povrća izvadite, a ostatak dobro usitnite štapnim mikserom. Dodajte povrtnu kocku, muškatni oraščić, posolite, popaprite i kuhajte još oko 5 minuta. Dolijte vrhnje za kuhanje, vratite izvađeno povrće i kuhajte još 1-2 minute. Servirajte po želji.
Kolač od bundeve
Sastojci:
- 3 jaja
- stevija u prahu, po ukusu
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 100 g graham brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 30 g zobenih pahuljica
- 3 žličice mljevenog lana
- 3 žličice cimeta
- 75 ml ulja
- 150 ml mlijeka
- 100 ml jogurta
- 2 žličice ruma
- 65 g grožđica
- 450 g tanko nasjeckane butternut bundeve
Priprema:
Jaja i steviju u većoj posudi dobro umutite mikserom. U drugoj posudi sjedinite sve vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbonu i zobene pahuljice pa dodajte u umućena jaja. Dodajte i lan, cimet, ulje, mlijeko i jogurt te sve dobro izmiješajte mikserom.
Nakon svega dodajte grožđice koje ste prethodno namočili u vrućoj vodi i malo ruma, a na kraju u sve umiješajte bundevu. Sve to lagano promiješajte da se lijepo sjedini pa ulijte u pleh koji ste prethodno nauljili i posuli sa malo brašna.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 35-40 minuta te ga poslužite toplog.
Začinjena piletina s kockicama bundeve
Sastojci:
- 200 g filea pilećih prsa
- 1 bundeva
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- sol, papar
- svježa majčina dušica, nekoliko grančica
- masnoća za prženje
Priprema:
Bundevu ogulite, očistite koštice te ju narežite na kockice. Glavicu luka nasjeckajte te ga prodinstajte u dubljoj tavici, dodajte sjeckani češnjak pa nakon 1 minute narezanu bundevu. Zalijte s malo mlake vode i dinstajte dok bundeva ne postane mekana.
Meso očistite te narežite na kockice. Pržite ga u drugoj tavi dok ne dobije zlatno žutu boju. Posolite i popaprite. Meso dodajte bundevi pa sve zajedno dinstajte oko 5 minuta. Na kraju začinite majčinom dušicom, a ako ste ljubitelji pikantnijih jela možete ga začiniti i čili papričicom. Poslužite sa prilogom po želji.
Objavljeno 04.10.2016.