Vježbaj kod kuće pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Može li se jaja podgrijavati?

Image

Jaja su mnogima nezaobilazna, svakodnevna namirnica. Biramo ih jer su jednostavna za pripremu i nutritivno savršena. Iako ih najčešće jedemo svježe pripremljena, postoje situacije gdje bismo rado pojeli jaja, ali ih nemamo kako u tom trenu pripremiti.

U ovom članku preispitujemo smije li se jaja podgrijavati i kako, s obzirom na njihov način pripreme.

jaje

Utjecaj podgrijavanja na namirnicu

Podgrijavanje namirnica utječe na teksturu, okus i nutritivni sadržaj namirnice. Primjerice, zagrijavanjem povrća smanjuje se udio vitamina.

Kad govorimo o jajima, jasno je da se mijenja nutritivna vrijednost između sirovih i kuhanih jaja, ali nedostaje podatak između termički obrađenih i podgrijavanih jaja. No, ono što se zna je da kod podgrijavanja jaja također dolazi do promjene teksture, a donekle i okusa – jaja postanu suha i gumasta.

Kad govorimo o sigurnosti, važno je da je obrok koji sadrži jaja bio primjereno pohranjen na hladnome te potom podgrijan na željenu temperaturu. Takav postupak smatra se zdravstveno sigurnim.

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

jaje

Kako podgrijati jaja s obzirom na njihovu pripremu?

Generalno govoreći, podgrijavana jaja i obroci koji sadrže jaja su sigurni za konzumaciju ukoliko su dovoljno termički obrađeni i pravilno pohranjeni na hladno mjesto. Sirova jaja trebaju biti kuhana tako da više nisu u tekućem stanju, čime se smanjuje rizik od bakterija, poput salmonele, koja može izazvati proljev, vrućicu, grčeve i povraćanje.

Jednom kad su jaja pravilno kuhana, treba ih pohraniti u posudu i staviti u hladnjak. Ovako gotova jaja savjetuje se pojesti u roku 3-4 dana. Generalno pravilo kod zagrijavanja je da bi jaja trebalo podgrijati na 75 stupnjeva, prije konzumacije.

Ovismo o načinu pripreme jaja, donosimo preporučene temperature podgrijavanja:

  • Kajgana. Najbrži način podgrijavanja kajgane je u mikrovalnoj pećnici. Na najvećoj temperaturi zagrijte jaja u nekoliko intervala od 20-30 sekundi s miješanjem između intervala.
  • Omlet ili quiche. Zagrijavanje ovakvog obroka koji ima više namirnica najbolje je raditi u pećnici. Stavite na 15-20 minuta na temperaturu od 180 stupnjeva ili na 25-30 ako je obrok zamrznut.
  • Kuhana jaja. Zakuhajte vodu i jaja stavite da se zagriju 2-5 minuta.
  • Jaja na oko. Stavite jaja na tavu na kojoj ste stavili malo masnoće. Nije potrebno okretati ih. Ostavite ih tako 2-5 minuta da se potpuno zagriju.
  • Poširana jaja. Zakuhajte vodu i nježno stavite jaje u vodu da se zagrije. Ostavite 1-2 minute pa nježno izvadite.

jaje

Zaključak

Termički obrađena jaja moguće je sigurno konzumirati podgrijana ako su isprva pravilno kuhana / pečena te pohranjena na hladno mjesto. I podgrijavanje treba odraditi na pravilnoj temperaturi kako bi se jaje potpuno zagrijalo.

Iako nema potvrde o smanjenoj nutritivnoj vrijednosti podgrijanih jaja, budite spremni da će donekle doći do promjene okusa i teksture.

Objavljeno 18.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija