Vježbaj kod kuće pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Je li vegetarijanstvo zdravstveno opasno?

Image

Pobornici vegetarijanske prehrane, suprotno uvriježenom mišljenju da se radi o etičkim razlozima, kao jedan od glavnih razloga za ovakvu prehranu navode – zdravlje.

No, što o utjecaju vegetarijanstva na zdravlje kaže znanost? U posljednjih nekoliko godina, interes znanosti značajno je usmjeren na vezu vegetarijanstva i veganstva s rizikom od moždanog i srčanog udara, zdravlja mozga, opadanja kose i depresije.

Da razjasnimo: vegetarijanska dijeta podrazumijeva isključivanje mesa, ribe i morskih plodova iz prehrane, dok veganstvo uz navedene restrikcije dodaje i izbjegavanje mliječnih proizvoda, jaja, te svih drugih proizvoda životinjskog porijekla, među kojima i meda i želatine.

vege

Zdravstveni rizici vegetarijanstva

1. Rizik od moždanog udara

Britanski znanstvenici su u 18-godišnjoj studiji pratili više od 48.000 muškaraca i žena bez povijesti srčanih bolesti ili moždanog udara. Kod vegetarijanaca je zabilježen 13-postotno manji rizik od srčanog udara, ali 20-postotno veći rizik od moždanog udara.

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

2. Rizik za zdravlje mozga

Stručnjaci bilježe visku stopu povezanosti vegetarijanske prehrane i manjka kolina u organizmu. Kolin je nutrijent neophodan za moždano zdravlje, a nalazimo ga u mesu peradi i jajima. Ovaj nutrijent je potrebno unositi hranom ili dodacima prehrani jer ga tijelo ne može sintetizirati samo u dovoljnim količinama. Posebno u slučaju vegana, kolin je potrebno unositi kao dodatak prehrani, dok se vegetarijancima savjetuje redovna konzumacija jaja.

3. Opadanje kose

Studije su pokazale da vegetarijanska prehrana i izbacivanje mesa mogu biti povezani s opadanjem kose. Naime, manjak proteina i drugih nutrijenata koje nalazimo u mesu (željezo, vitamini B-kompleksa i cink) važni su za zdravlje i rast kose.

Iako željezo nalazimo i u namirnicama poput suhog graha i zelenog lisnatog povrća, njega se puno teže i slabije apsorbira nego željezo iz namirnica životinjskog porijekla. No, željezo se također može unositi kao dodatak prehrani, što u slučaju nedostatka svakako treba učiniti u dogovoru s liječnikom.

4. Problemi s raspoloženjem

Studije o utjecaju vegetarijanstva i veganstva na raspoloženje su podvojene. Dok jedni pokazuju da izbacivanje mesa popravlja raspoloženje, drugi bilježe suprotno – povezuju vegetarijanstvo s depresijom, pogotovo u postoporođajnom periodu.

vege

Zdravstvene prednosti vegetarijanstva

Oko nekih pozitivnih utjecaja vegetarijanstva na zdravlje stavovi su potvrđeni i nema razilaženja:

1. Srčano zdravlje

Vegetarijanska dijeta (uz mediteransku) povezuje se s boljim srčanim zdravljem. No, ova prednost značajno ovisi o načinu prehrane. Naime, i zelena salata i pomfrit su dio vegetarijanske kuhinje, a njihovi učinci na zdravlje su dijametralno suprotni.

Na Harvardu je provedena velika studija u kojoj je u periodu od 20 godina sudjelovalo oko 200.000 ljudi. U studiji su pozitivne ocjene dodijelili biljnoj hrani, a negativne životinjskoj.

Bodovali su zdravu biljnu hranu poput cjelovitih žitarica većim ocjenama od nezdrave biljne hrane, poput pomfrita. Ljudi koji su se hranili zdravijom biljnom hranom imali su 25% manje šanse za srčane bolesti, dok su oni koji su jeli nezdravu biljnu hranu imali 32% veće šanse.

2. Manji rizik od dijabetesa

Nekoliko je studija pokazalo da vegetarijanci imaju dvaput manji rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2 od onih koji jedu namirnice životinjskog porijekla. No, kad se pogleda temeljitije, razvidno je da osobe koje jedu zdravu i uravnoteženu vegetarijansku prehranu imaju 34% manji rizik od dijabetes, dok oni koji jedu vegetarijanski junk food imaju 16 % veći rizik od dijabetesa.

Pod zdravim biljnim namirnicama ubrajaju se cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, biljna ulja i čaj i kava. Manje zdrave uključuju voćne sokove, zaslađene napitke, rafinirane žitarice, tjesteninu, krumpir, slatkiše i deserte.

vege

Upozorenje: Nemojte biti „junk food“ vegetarijanac!

Iz svega navedenoga može se zaključiti da vegetarijanstvo i veganstvo nije samo po sebi – zdravo. Naime, kao i kod svejeda, i kod vegetarijanaca je moguće jesti junk food, odnosno jako nezdravo. Ako se hranite veganskim burgerima i pomfritom, pijete zaslađene gazirane napitke i slatke veganske deserte, vaše vegetarijanstvo nije ništa zdravije od loše prehrane nekog svejeda.

Stoga, samo izbacivanje mesa i namirnica životinjskog porijekla iz jelovnika bez osmišljene, uravnotežene i zdrave prehrane nije garancija zdravlja. No, ukoliko na vegetarijanstvo pređete pametno, slušajući savjete nutricionista te nadoknađujući eventualne nedostatke u prehrani dodacima, iz ovog načina prehrane ćete izvući najbolje za svoje zdravlje, raspoloženje i dugovječnost.

vege

Reference:

  1. Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, Perez-Cornago A, Travis RC, Clarke R et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ 2019; 366 :l4897
  2. Derbyshire E. Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom? BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019; BMJ 2019-000037.
  3. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1-10. Published 2017 Jan 31.
  4. Kahleova H, Pelikanova T. Vegetarian Diets in the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):448-458.
  5. Satija A, Bhupathiraju SN, Rimm EB, et al. Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med. 2016;13(6):e1002039. Published 2016 Jun 14.
  6. Satija A, Bhupathiraju SN, Spiegelman D, et al. Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2017;70(4):411-422.
  7. Michalak J, Zhang XC, Jacobi F. Vegetarian diet and mental disorders: results from a representative community survey. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012;9:67. Published 2012 Jun 7.
  8. Hogg-Kollars S, Mortimore D, Snow S. Nutrition health issues in self-reported postpartum depression. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2011;4(3):120-136.

Objavljeno 19.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija