Heljdino brašno – zbog zdravlja ga morate uključiti u prehranu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Heljda je biljka koju sve češće nalazimo u receptima i jelovnicima, a to mjesto s pravom je zaslužila s obzirom na njezinu nutritivnu vrijednost. Osim toga, heljda ne sadrži gluten pa je smiju konzumirati o osobe koje su intolerantne na gluten ili boluju od celijakije.

Iako je gotov svi svrstavamo u žitarice, heljda je sjeme voća koje je svojim porijeklom u srodstvu rabarbrom i izvrsna je zamjena za žitarice. Cvjetovi heljde su vrlo osjetljivi i nježni, a med koji pčele proizvedu od njih je snažnog okusa i jako tamne boje.  

heljda

Nutritivna vrijednost heljde

U 100 grama heljde nalazi se 343 kcal. Proteini iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam u visokom postotku može iskoristiti. Za to zasuge preuzima aminokiselina lizin koju heljda sadrži, a koja poboljšava biodostupnost heljde.

Od makronutrijenata heljda sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina u 100 grama.

Heljda je jako bogata manganom te bogata željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Također, heljda sadrži dva flavonoida sa značajnim pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje: rutin i kvercetin.

Kako se radi heljdino brašno?

Brašno od heljde moguće je kupiti gotovo, ali jednostavna ga je napraviti i sam, kod kuće. Potreban vam je samo dobar mlinac za mljevenje (može se iskoristiti i mlinac za kavu) koji će žitarice samljeti do teksture brašna.

Naravno, najjednostavnije je veću količinu samljeti u mlinu zabrašno, ali kako ovaj stroj mnogima nije dostupan, za kućnu potrebu može poslužiti i mlinac za kavu i malo strpljenja.

 

heljda

Zdravstvene prednosti heljdinog brašna

Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju

Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ovaj pozitivan utjecaj može se pripisati flavonoidima koje nalazimo u heljdi, posebno rutinu.

Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Flavonoidi pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola. Sva ova djelovanja doprinose održavanju zdravlja srca.

Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.

heljda

Doprinosi održavanju razina šećera u krvi te snižava rizik od dijabetesa

Heljdino brašno doprinosi održavanju normalnih razina šećera u krvi te ne izaziva značajne skokove inzulina što je čini namirnicom koja snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa II.

Tip 2 ili dijabetes koji ne ovisi o inzulinu, daleko je najčešći oblik dijabetesa u ljudi (90 posto dijabetesa kod ljudi je tip 2), karakterizira nemogućnost stanica da pravilno reagiraju na inzulin.

Sastojak heljde koji je odgovoran za njezine učinke snižavanja glukoze u krvi je chiro-inozitol, spoj koji igra značajnu ulogu u metabolizmu glukoze i signalizaciji stanica.

Kako je rečeno i u prethodnom poglavlju, heljda je bogat izvor magnezija, minerala koji djeluje kao kofaktor za više od 300 enzima, uključujući enzime uključene u korištenje glukoze i izlučivanje inzulina.

heljda

Doprinosi sprječavanju stvaranja žučnih kamenaca

Namirnice s visokim udjelom netopivih vlakana, među koje spada i heljda, doprinose smanjenju rizika od razvoja žučnih kamenaca. Ova vlakna ne samo da ubrzavaju vrijeme prolaza hrane kroz crijeva, već i smanjuju izlučivanje žuči, povećavaju osjetljivost na inzulin i snižavaju razine triglicerida.

Sadrži lignane koji štite srce

Jedna vrsta fitonutrijenata, posebno bogata u heljdi, su biljni lignani, koje flora u našim crijevima pretvara u lignane koje nalazimo u sisavaca, uključujući one koje se naziva enterolaktonima za koje se smatra da štite od karcinoma dojke i drugih karcinoma ovisnih o hormonima, kao i bolesti srca.

heljda

Recepti s heljdom

Donosimo i nekoliko recepata koji se rade s heljdom ili heljdinim brašnom:

Objavljeno 30.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!