Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Heljda je biljka koju sve češće nalazimo u receptima i jelovnicima, a to mjesto s pravom je zaslužila s obzirom na njezinu nutritivnu vrijednost. Osim toga, heljda ne sadrži gluten pa je smiju konzumirati o osobe koje su intolerantne na gluten ili boluju od celijakije.
Iako je gotov svi svrstavamo u žitarice, heljda je sjeme voća koje je svojim porijeklom u srodstvu rabarbrom i izvrsna je zamjena za žitarice. Cvjetovi heljde su vrlo osjetljivi i nježni, a med koji pčele proizvedu od njih je snažnog okusa i jako tamne boje.
Nutritivna vrijednost heljde
U 100 grama heljde nalazi se 343 kcal. Proteini iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam u visokom postotku može iskoristiti. Za to zasuge preuzima aminokiselina lizin koju heljda sadrži, a koja poboljšava biodostupnost heljde.
Od makronutrijenata heljda sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina u 100 grama.
Heljda je jako bogata manganom te bogata željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Također, heljda sadrži dva flavonoida sa značajnim pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje: rutin i kvercetin.
Kako se radi heljdino brašno?
Brašno od heljde moguće je kupiti gotovo, ali jednostavna ga je napraviti i sam, kod kuće. Potreban vam je samo dobar mlinac za mljevenje (može se iskoristiti i mlinac za kavu) koji će žitarice samljeti do teksture brašna.
Naravno, najjednostavnije je veću količinu samljeti u mlinu zabrašno, ali kako ovaj stroj mnogima nije dostupan, za kućnu potrebu može poslužiti i mlinac za kavu i malo strpljenja.
Zdravstvene prednosti heljdinog brašna
Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju
Prehrana bogata heljdinim brašnom pokazala je pozitivno djelovanje na snižavanje rizika od visokog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ovaj pozitivan utjecaj može se pripisati flavonoidima koje nalazimo u heljdi, posebno rutinu.
Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Flavonoidi pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola. Sva ova djelovanja doprinose održavanju zdravlja srca.
Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.
Doprinosi održavanju razina šećera u krvi te snižava rizik od dijabetesa
Heljdino brašno doprinosi održavanju normalnih razina šećera u krvi te ne izaziva značajne skokove inzulina što je čini namirnicom koja snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa II.
Tip 2 ili dijabetes koji ne ovisi o inzulinu, daleko je najčešći oblik dijabetesa u ljudi (90 posto dijabetesa kod ljudi je tip 2), karakterizira nemogućnost stanica da pravilno reagiraju na inzulin.
Sastojak heljde koji je odgovoran za njezine učinke snižavanja glukoze u krvi je chiro-inozitol, spoj koji igra značajnu ulogu u metabolizmu glukoze i signalizaciji stanica.
Kako je rečeno i u prethodnom poglavlju, heljda je bogat izvor magnezija, minerala koji djeluje kao kofaktor za više od 300 enzima, uključujući enzime uključene u korištenje glukoze i izlučivanje inzulina.
Doprinosi sprječavanju stvaranja žučnih kamenaca
Namirnice s visokim udjelom netopivih vlakana, među koje spada i heljda, doprinose smanjenju rizika od razvoja žučnih kamenaca. Ova vlakna ne samo da ubrzavaju vrijeme prolaza hrane kroz crijeva, već i smanjuju izlučivanje žuči, povećavaju osjetljivost na inzulin i snižavaju razine triglicerida.
Sadrži lignane koji štite srce
Jedna vrsta fitonutrijenata, posebno bogata u heljdi, su biljni lignani, koje flora u našim crijevima pretvara u lignane koje nalazimo u sisavaca, uključujući one koje se naziva enterolaktonima za koje se smatra da štite od karcinoma dojke i drugih karcinoma ovisnih o hormonima, kao i bolesti srca.
Recepti s heljdom
Donosimo i nekoliko recepata koji se rade s heljdom ili heljdinim brašnom:
- Recepti s heljdom: šarena heljda s piletinom, heljda s plodovima mora i zdrave palačinke!
- Izvrstan snack ili desert: Banana pločice od heljde s čokoladom
- Sočan brownies od heljde i jabuke
- Heljda s kokosom i ananasom
- Salata od heljde i lješnjaka s narom
- Mlijeko od heljde i chia puding s voćem
- Vegetarijanski ručak: Heljdine okruglice
Objavljeno 30.08.2018.