Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Hrana koju jedemo prije konzumacije alkohola, pogotovo ako se radi o većim količinama, značajno može utjecati na način na koji ćete podnijeti alkohol i osjećati se dan poslije.
Točnije, odabirom pravih namirnica prije konzumacije alkohola možete utjecati i na osjećaj gladi, ravnotežu elektrolita te smanjenje nuspojava unosa veće količine alkohola. Istovremeno, odabirom loših namirnica možete pojačati nadutost, mučninu, dehidraciju, ubrzan puls i lošu probavu.
Donosimo 15 namirnica koje je najbolje jesti prije alkohola:
1. Jaja
Jaja su iznimno nutritivno bogata i zasitna. Posebno su izvrstan izvor proteina, a upravo proteini omogućavaju sporije pražnjenje želuca i odgođenu apsorpciju alkohola.
Dodatno, proteini su najzasitniji makronutrijent pa ćete nakon ovog obroka izbjeći izraženu želju za hranom koja je karakteristična nakon unosa alkohola.
40 recepata za pripremu jaja (30 slanih i 10 slatkih)
2. Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su izvrstan izvor vlakana i proteina, koji podjednako daju osjećaj sitosti i olakšavaju utjecaj alkohola. Dodatno, zobene pahuljice su bogate željezom, vitaminom B6 i kalcijem.
Studije su pokazale da zobene pahuljice protektivno djeluju na jetru i smanjuju rizik od bolesti jetre uzrokovanih alkoholom te poboljšavaju jetrene funkcije.
Ideja nikad dosta: 10 recepata za pripremu zobene kaše
3. Banane
S visokim udjelom vlakana, banane su izvrstan i lako dostupan obrok koji je dobro pojesti prije unosa alkohola jer će usporiti apsorpciju alkohola u krvotok.
Dodatno, banane su bogate kalijem što može spriječiti neravnotežu elektrolita povezanu s unosom alkohola. Budući da banane imaju 75%-tni udio vode, one pomažu i u hidrataciji što je njihova dodatna prednost.
Smoothie od banane: 5 jednostavnih recepata!
4. Losos
Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, esencijalnih masnih kiselina povezanih s nizom zdravstvenih benefita. Neke studije pokazuju da upravo omega-3 može smanjiti neke štetne utjecaje alkohola i upalne procese na mozgu, koji se javljaju nakon dugotrajnog redovnog prekomjernog konzumiranja alkohola.
Osim toga, i losos je bogat proteinima koji usporavaju apsorpciju alkohola.
4 jednostavna, zdrava i ukusna recepta s dimljenim lososom!
5. Grčki jogurt
Ovaj jogurt je izvrstan izvor kvalitetnih proteina, masti i ugljikohidrata i jedan je od najboljih izbora prije večeri u kojoj pijete alkohol. Ključ su ponovo proteini koji se polako probavljaju i usporavaju apsorpciju alkohola. Također, tijekom večer će vas držati sitima kako bi se izbjeglo prejedanje nakon alkohola.
Grčki jogurt u funkciji slatko-kiselkaste senzacije
6. Chia puding
Chia sjemenke su izvrstan izvor vlakana i proteina, ali i mikronutrijenata poput mangana, magnezija, fosfora i kalcija. Vlakna usporavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola u krvotok.
Dodatno, chia sjemenke su bogate antioksidansima, poput rosmarinske kiseline, galske kiseline i kofeinske kiseline koje štite stanicu od oštećenja i pružaju zaštitu jetri.
Što su i zašto morate jesti chia sjemenke (+25 recepata)
7. Bobičasto voće
Bobičasto voće poput jagoda, kupina i borovnica puno je vitamina i minerala, uključujući mangan, vitamin C i K i mnoge druge. Također, ovo voće je bogato i vlaknima i vodom što smanjuje štetno djelovanje alkohola i sprječava dehidraciju.
Antioksidansi iz ovog voća štite stanice od oštećenja izazvanih alkoholom te poboljšavaju zdravlje jetre.
Smoothie od bobičastog voća – čaša puna zdravlja!
8. Šparoge
Šparoge su bogate vitaminima i mineralima, ali je i dobro istraženo i potvrđeno upravo njihovo djelovanje na zdravlje jetre. One značajno poboljšavaju jetrene markere i štite od oštećenja jetre.
Laboratorijske studije pokazuju da su šparoge izvrstan izvor antioksidanata kao što su ferulična kiselina, kempferol, kvercetin, rutin i izorhamnetin, koji sprječavaju oštećenja stanica uzrokovana povećanom konzumacijom alkohola.
Jaja sa šparogama, na dva načina
9. Grejpfrut
Grejpfrut je citrusno voće koje tijelo opskrbljuje vlaknima, ali i vitaminom A i C. Također, sadrži i naringenin i naringin, dva antioksidansa koji sprječavaju oštećenja jetre i poboljšavaju zdravlje jetre koje je ugroženo prekomjernom konzumacijom alkohola.
10. Dinja
Dinja je voće bogato vodom što pomaže u sprječavanju dehidracije uzrokovane alkoholom. Osim toga, ovo voće je bogato elektrolitima, poput kalija, čije se zalihe značajno prazne s prekomjernom konzumacijom alkohola.
Miris ljeta: 5 osvježavajućih recepata s dinjom
11. Avokado
Bogat za srce zdravim mononezasićenim masnim kiselinama, avokado je jedna od namirnica koje su najbolje za konzumirati prije alkohola. Ova mast se jako sporo probavlja u želucu, što će značajno usporiti apsorpciju alkohola u krvotok.
Dodatno, avokado je bogat kalijem koji pomaže ravnoteži elektrolita.
Najjednostavniji čokoladni avokado truffles na svijetu
12. Kvinoja
Kvinoja je punozrnata žitarica bogata proteinima, vlaknima i nizom esencijalnih mikronutrijenata. Značajan je udio magnezija i kalija u kvinoji, što je čini izvrsnim izborom za smanjiti neravnotežu elektrolita uzrokovanu opijanjem.
Također, bogata je antioksidansima poput ferulične kiseline, kempferola, kvercetina i katehina koji mogu zaštititi od nakupljanja štetnih molekula poznatih pod nazivom slobodni radikali, a koji mogu biti uzrokovani prekomjernom konzumacijom alkohola.
Kvinoja - 4 načina kako uključiti ovo super-zrno u prehranu
13. Cikla
Cikla je supernamirnica iznimno bogata antioksidansima. Studije potvrđuju da cikla ima zaštitno djelovanje na stanice jetre od oštećenja te da smanjuje oštećenja stanica za gotovo 40%.
Dodatno, studije su pokazale da sok od cikle može povećati razine nekoliko enzima koji sudjeluju u detoksikaciji i poboljšanju jetrenih funkcija.
Cikla - zašto je dobro konzumirati je i 4 recepta za obroke s ciklom
14. Slatki krumpir (batat)
Batat je namirnica bogata kompleksnim ugljikohidratima, ali i kalijem koji je, kako je ranije napomenuto, izvrstan za očuvanje ravnoteže elektrolita. Kompleksni ugljikohidrati su napravljeni od velikih molekula kojima je potrebno više vremena da se razbiju, što smanjuje i usporava negativne efekte alkohola na organizam.
Također, batat ne izaziva značajne poraste glukoze u krvi pa može utjecati na smanjenje osjećaja gladi i prevenirati prejedanje nakon alkohola.
Divan ručak: Zapečeni punjeni batat
15. Miks sjemenki i orašastih plodova
Miks sjemenki možete napraviti i sami i iskoristiti kao međuobrok koji će vam pomoći prije alkohola. Pomiješajte orašaste plodove poput badema ili oraha, sa bučinim ili lanenim sjemenkama i imat ćete miks bogat proteinima i vlaknima koji će značajno smanjiti djelovanje alkohola.
Dodatno, ovaj miks je izvrstan izvor magnezija, kalija i kalcija koji će održati ravnotežu elektrolita ugroženu unosom alkohola.
Kolač od šumskog voća i orašastih plodova
A što izbjegavati prije alkohola?
Kako su navedene namirnice dobrodošle uoči perioda u kojem ćete unijeti veću količinu alkohola, tako postoje i one koje je dobro izbjegavati. Izbjegavajte začinjenu hranu, čokoladu, gazirana pića i kavu jer mogu izazvati želučane smetnje.
Također, preskočite čips, perece i slične krekere jer mogu uzrokovati nadutost, posebno kad su u kombinaciji s alkoholom.
Također, izbjegnite sve rafinirane ugljikohidrate i slatkiše jer će doprinijeti lošem stanju i tijekom unosa alkohola, ali i dan kasnije.
Zaključak
Postoje situacije u kojima je teško izbjeći unos alkohola, no postoje i načini na koje možete umanjiti probleme koji s alkoholom dolaze. Birajte hranu koja će vam pomoći i olakšati stanje tijekom i nakon konzumacije alkohola.
Unosite dovoljno vode i tijekom unosa alkohola kako biste spriječili dehidraciju i izbjegli mamurluk i glavobolju koja vam prijeti sljedeći dan.
Objavljeno 24.05.2019.